Rath i Heger chtějí lepší ochranu pro záchranáře

Praha - Nejen zdravotníci, ale všichni členové integrovaného záchranného systému by měli mít zvláštní režim ochrany, v Otázkách Václava Moravce to řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger. Reagoval tak na návrh Středočeského kraje, který chce přísněji trestat útočníky, kteří napadnou záchranáře. Horní sazba za napadení zdravotníka by mohla být podle stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha až 6 let vězení.

Kabinet projedná v týdnu lepší ochranu záchranářů. Zdravotníci chtějí, aby měli status veřejného činitele. Středočeský kraj v čele s hejtmanem Davidem Rathem teď přichází s návrhem na zpřísnění trestů za napadení zdravotníka. Útočník by mohl dostat až 6 let vězení za napadení záchranáře při poskytování péče, pokud by napadl zdravotníka mimo službu, hrozily by mu až 3 roky. 

„Tento návrh má pokrýt určitou díru, která je v zákoně,“ říká David Rath. „Konflikty se přiostřují, napadených záchranářů je bohužel čím dál víc. Je třeba útočníkům vyslat jasný signál, že prostě není možné napadat nejen policisty, kteří ochranu mají logicky od začátku, ale i ostatní složky integrovaného záchranného systému. Já bych souhlasil, že by to samé mohlo být použito i pro hasiče,“ dodal. 

S tím souhlasí i ministr zdravotnictví: „Záchranáři zasluhují zvláštní režim ochrany, mělo by se to týkat celého integrovaného systému, nejen zdravotníků.“ Doplnil ale, že je nutné zvláštní ochranu pro zdravotníky zkonzultovat s právníky a ministerstvem spravedlnosti. 

V současnosti se totiž napadení záchranářů posuzuje podle novelizovaného trestního zákoníku, který říká, že dojde-li k útoku na zdravotníka v průběhu vykonávání zdravotní péče, pak je takový trestný čin posuzován přísnější sazbou. 

„Je potřeba do zákonu o službách napsat nějaké přísnější stanovisko na toto téma, že se pacient musí chovat tak, aby poskytování péče umožnil rozumným způsobem,“ myslí si Heger.