Většina Čechů požaduje seznamy sexuálních deviantů

Praha - Bleskový internetový průzkum společnosti SANEP ukázal, že drtivá většina lidí se neztotožňuje s Úřadem pro ochranu osobních údajů, který brání vzniku veřejného a neveřejného seznamu deviantů. Existenci veřejného seznamu deviantů považuje za nutnou 25 procent dotázaných, zhruba stejné množství lidí by se spokojilo s neveřejným seznamem, k němuž by měla přístup pouze policie. Emeritní policejní rada Miloslav Dočekal ve Studiu ČT24 uvedl, že neveřejný centrální seznam pedofilních sexuálních deviantů by policii rozhodně pomohl.

„Seznam deviantů jistě, samozřejmě něco takového už na policii existuje, ne však centrálně. Pokud jde o otázku veřejnosti seznamu, nechal bych to zatím pouze na policii,“ soudí emeritní policejní rada Miloslav Dočekal. Ve studiu ČT24 poukázal na riziko „lynčování“ a připomněl případ z Velké Británie, kde se podle jeho slov na pedofily pořádaly hony.

V souvislosti s případem zneužití a vraždy devítiletého Jakuba v Havlíčkově Brodě Dočekal prohlásil, že seznam deviantů, který by policisté sdíleli napříč schengenským prostorem, by mohl zabránit tragédii. „Vždycky se počítá s tím, že hledané dítě se mohlo stát obětí sexuálně násilného trestného činu. V takovém okamžiku by policisté věděli, že se v lokalitě pohybuje pedofil, který je v databázi evidován. To by byla veliká pomoc,“ řekl emeritní rada.

Miloslav Dočekal ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Lidé věří, že evidence by omezila sexuální násilí na dětech

Většina Čechů se domnívá, že zejména sexuální devianti, kteří po odpykání svého trestu mají nařízenou povinnou ochranou léčbu, nemají právo na ochranu osobních údajů. Stejně tak se většina veřejnosti domnívá, že by existující seznamy deviantů byly výraznou pomocí pro policii např. při hledání Aničky, ale i v případě dalších, sexuálně motivovaných činů a výrazně by omezily i případy sexuálního násilí na dětech.

Za nutné pak více jak dvě třetiny veřejnosti považují, aby se tematikou seznamů deviantů, pedofilů nebo osob odsouzených za spáchání sexuálního násilí na dětech začala bezpodmínečně zabývat vláda a Parlament. Za znepokojující je možné považovat názor jednoznačné většiny dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, že aktuálně platné zákony chrání spíše pachatele než oběti zejména sexuálně motivovaných činů.

V zájmu ochrany dětí je necháme čipovat?

Bývalý kriminalista Josef Doucha o čipování dětí:

„Jde o emocionální reakce davu… Dav vždycky něco rychle vymyslí, nějaké rychlé řešení a nekouká se na negativa, která s sebou přinášejí. Je dobré tomu naslouchat, ale není dobré se tím řídit.“

V souvislosti s případem zmizení Anny Janatkové se objevilo hned několik diskutovaných nápadů, jak řešit ochranu dětí. Vedle databáze sexuálních násilníků se hovořilo třeba také o případném čipování dětí, které by zajistilo možnost monitorovat pohyb dítěte i místo, kde se právě nachází. Místopředseda pražského soudu Bohuslav Horký ale nad takovým nápadem kroutí hlavou. „Čipování dětí považuji za něco naprosto nepřijatelného. Lze si představit, že můžeme chránit obdobným způsobem majetek nebo zvířata, ale děti jsou snad něco jiného,“ řekl pro ČT Horký.