Muž zapálil sklep s bezdomovci, teď je před soudem

Ostrava - Sklep se dvěma spícími bezdomovci zapálil podle obžaloby letos v březnu v Ostravě-Porubě šestačtyřicetiletý Vladimír Krch. Mužům, kteří utrpěli popáleniny, se údajně chtěl pomstít za to, že obsadili jeho místo, a tak neměl kde přespat. Obžaloba ho viní z těžkého ublížení na zdraví. Krch to odmítá s tím, že nikomu nechtěl ublížit. Případ začal řešit Krajský soud Ostrava.

U soudu dnes Krch odmítl vypovídat. Už dříve během výslechu před policií záměr upálit bezdomovce popřel. „Chtěl jsem je jen vystrašit, vylekat, aby utekli,“ řekl obviněný muž. Několikrát trestaný Krch letos v lednu opustil vězení, kde si odpykával trest za vydírání. Nějakou dobu bydlel v bytě se svou matkou a jejím manželem. Kvůli častým hádkám ale odešel a žil na ulici.

Státní zástupce Alois Dlouhý: „Před dřevěné dveře, za kterými oba muži spali, přikutálel pneumatiku, zapálil ji a z domu odešel.“

Obhájce Jakub Vepřek: „Nicméně okamžitě volal na linku 911, nahlásil nejpozději 4 minuty po založení požáru, že se tak stalo, kde hoří a za dvě minuty to znovu opakoval.“

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Začátkem března chtěl podle obžaloby přespat ve sklepě, kde dříve žil. Místo ale v minulosti ukázal dvěma dalším bezdomovcům. Právě s nimi se ve sklepě porubského obytného domu setkal. Bezdomovci se pohádali, dvojice odmítla místo opustit. Na to Krch podle obžaloby reagoval tím, že ke dřevěným dveřím přikutálel pneumatiku, do které vložil papírovou krabici a zapálené noviny a odešel. „Venku jsem si ale uvědomil, že se jim může něco stát. Šel jsem proto k telefonní budce a zavolal dvakrát hasiče,“ řekl.

Dvojici bezdomovců ve sklepě vzbudil kouř. Ven se mohli dostat jen přes hořící pneumatiku. Jeden vyvázl s popáleným prstem, druhý utrpěl středně těžká poranění.