Extremisté v Česku ustrnuli, už nepořádají ani koncerty

Praha - Činnost pravicových extremistů v poslední době v ČR stagnuje, tvrdí česká civilní kontrarozvědka BIS. Ve své zprávě na toto téma za třetí čtvrtletí letošního roku uvádí, že extremisté už kvůli částečné ztrátě své politické platformy a z obavy z represí „ustrnuli v pasivitě“ a už skoro ani nepořádají své koncerty. Uvnitř komunity se prý silně debatuje o jejím dalším směřování.

„Pokud se rozhodli zorganizovat nějaké setkání, zpravidla šlo o soukromé oslavy s reprodukovanou hudbou,“ popisuje tajná služba aktivity českých rasistů a neonacistů. Za jejich jedinou větší akci označuje "tradiční pochod na podporu vězněného Vlastimila Pechance, který proběhl dne 24. července 2010 ve Svitavách za účasti zhruba dvou set osob". Na velké koncerty prý čeští příznivci neonacismu raději jezdili do Polska nebo Maďarska, kde nebyl o podobné akce ze strany policie a médií takový zájem jako v České republice.

Podle BIS spolu pravicoví extremisté diskutovali převážně prostřednictvím internetu. Na sociálních sítích byly založeny profily několika nových lokálních skupin, „ty však prozatím fungovaly spíš jen virtuálně“, uvádí tajná služba.

Uvnitř ultrapravicové scény také podle BIS pokračovaly polemiky o dalším směřování. „V tomto sporu proti sobě stojí konzervativní jádro a mladší aktivisté, kteří prosazují zavádění nových trendů a způsobů propagace,“ stojí ve zprávě BIS s poukazem na graffiti či hudební styl hip hop.

Podle zprávy DSSS zmítají problémy a rozpory

Velký vliv na vývoj scény mělo počínání Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), která se podle tajné služby snažila prezentovat jako krajně pravicová, nikoli extremistická politická strana, a záměrně se proto zbavovala vlivu neonacistů a vystupovala umírněně. „V souvislosti s komunálními a senátními volbami zorganizovala mítinky na mnoha místech republiky, avšak za mizivého zájmu občanů. Intenzivní kampaň vedla především v obcích s problematickým soužitím s národnostními menšinami, kde očekávala úspěch a zisky mandátů v místních zastupitelstvech,“ píše BIS. Uvnitř DSSS podle ní přetrvávají vnitřní problémy a rozpory.

Levicoví extremisté podle BIS neprošli za poslední tři měsíce zásadnějším vývojem, protestují proti kapitalismu a kritizují vládní úsporné reformy.

Tomáš Vandas
Zdroj: ČT24