Kulínský se odvolával, co mohl. Soudy nepovolily

Brno - Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání bývalého sbormistra Bohumila Kulínského. Šlo o poslední možnost, jak zvrátit verdikt soudu, který mu za zneužívání nezletilých dívek uložil trest 5,5 roku ve vězení. Nejvyšší soud se případem zabýval bezmála rok. Kulínský nastoupil do vězení loni v dubnu. Sbormistr v dovolání žádal, aby jej Nejvyšší soud zprostil obžaloby, případně alespoň zrušil pravomocný rozsudek a vrátil případ k novému projednání odvolacímu Vrchnímu soudu v Praze.

Důvody, proč Nejvyšší soud dovolání odmítl, zatím odmítl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig zveřejnit. Odůvodnění musejí nejprve obdržet účastníci řízení. Kulínský se podle rozsudku provinil tím, že na zájezdech a soustředěních sboru osahával celkem 19 svých mladých svěřenkyň na intimních partiích, přičemž se šesti z nich také souložil. Osmi z jeho obětí v době zneužití ještě nebylo 15 let. Kulínský svou vinu vždy popíral.

Elitní pěvecký sbor Bambini di Praga založili v roce 1973 Kulínského rodiče Blanka a Bohumil. Těleso navázalo na poválečná Kulínčata - Dětský pěvecký sbor Československého rozhlasu. Kulínský junior, který vystudoval dirigování na brněnské JAMU, se ujal hlavního oddělení souboru už ve svých 18 letech. Nyní sbor vedou Blanka Kulínská s Lukášem Jindřichem.

Krajský soud v Hradci Králové sbormistrovi původně uložil tříletou podmínku, vrchní soud to však loni v lednu označil za „závažné pochybení“, trest zpřísnil a muže poslal do věznice s dozorem. Odsouzený také nesmí deset let pracovat s mládeží. Za pohlavní zneužívání sbormistrovi hrozilo až deset let za mřížemi. Žalobci navíc neúspěšně navrhovali, aby Kulínský dostal trest i za těžkou újmu na zdraví dvou sboristek, jež v období dospívání trpěly poruchou přizpůsobení.

Podle odvolacího soudu nelze pokládat za polehčující okolnost to, že se Kulínský zasloužil svou prací ve sboru o dobré jméno České republiky. Stejně tak prý nejde Kulínského jednání omlouvat argumentem, že dívky sbor navštěvovaly dobrovolně a nikdo je k tomu nenutil. Kulínský podle odborníků netrpí žádnou sexuální deviací. Dává sice přednost velmi mladým dospívajícím ženám, ale není pedofil. Znalci ho popsali jako dominantní osobnost s narcistickými sklony.