Ve Zbiroze začala fungovat národní základna humanitární pomoci

Zbiroh - Česko má konečně svoji národní základnu humanitární pomoci. Stavbu za téměř 70 milionů korun otevřel dnes ve Zbiroze na Rokycansku Hasičský záchranný sbor. Největší zařízení svého druhu v Česku je určeno k poskytování a přijímání humanitární pomoci do a ze zahraničí a přispěje ke zdokonalení logistiky při živelních pohromách v Česku, jako jsou například povodně. Sklad, který vznikl v prostorách bývalého armádního areálu pod zbirožským zámkem, bude sloužit také pro spolupráci zemí Evropské unie.

Národní základna leží u dálnice D5 poblíž Prahy, v objektech, jež vlastní a provozují hasiči. Nový objekt s 2 500 metry čtverečními skladovacích a manipulačních ploch bude využíván pro skladování materiálu, garážování techniky, k distribuci humanitární pomoci na jakékoliv místo určení i k ubytování záchranářů. „Mohou využívat i zasedací místnosti vybavené veškerou potřebnou technikou pro řešení nenadálých situací,“ řekl mluvčí HZS Radek Kislinger. Na základně budou tři stálí pracovníci, v případě potřeby se jejich počet rozšíří, dodal rada HZS Tomáš Vlašánek.

Ve zbirožských skladech je také připravený materiál pro nouzové přežití obyvatelstva. K dispozici je dopravně manipulační technika i sociální zázemí pro krizový štáb. Nechybějí však ani prostředky pro odstraňování následků ptačí chřipky či biologických havárií.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Většinu nákladů zaplatí unie

„Původní náklady byly 85 milionů korun, ale výběrem dodavatele jsme ušetřili 18 procent,“ uvedl Vlašánek. Evropský fond pro regionální rozvoj poskytne na stavbu a techniku až 85 procent. Objekt přišel asi na 40 milionů korun, zbytek tvoří manipulační a úložná technika jako nosiče kontejnerů, přívěsy a zásobníky. Hasiči dále vybaví základnu z vlastních peněz například velkokapacitními vysoušeči budov, elektrocentrálami, protipovodňovými pytli a násypkami, hygienickými a úklidovými prostředky a materiálem pro nouzové přežití, od stanů a dek po motorové pily.

Hlavním smyslem je podle ředitele Základny logistiky Olomouc Jiřího Němečka „mít připraven určitý soubor materiálu pro poskytnutí postiženému obyvatelstvu, odborně zdatný personál a dále rychle a profesionálně dopravit potřebnou materiálovou pomoc do místa určení“. Zrychlením dodávek humanitární pomoci do zahraničí by také mohlo dojít ke zlepšení vnímání Česka jako země poskytující včasnou pomoc.

Národní humanitární základna Zbiroh
Zdroj: ČT24