Fotbalista Kadlec propaguje státní maturity. Beru to vážně, říká

Praha – Sparťanský fotbalový útočník Václav Kadlec se pomalu, ale jistě připravuje na složení zkoušky z dospělosti. Ta na něj sice čeká až v roce 2012, už teď však dal prostřednictvím reklamního spotu najevo, že to s novou státní maturitou myslí opravdu vážně. Vedle něj se v reklamě objevil i ministr školství Josef Dobeš a mladá zpěvačka Tereza Vágnerová.

„Jmenuju se Václav Kadlec a hraju fotbal za Spartu,“ říká talentovaný mladík hned na začátku spotu. „Beru to vážně. Vrcholový sport i studium,“ dodává s tím, že maturita ho čeká stejně jako ostatní. „Já chci vědět, jestli to zvládnu.“

Zpěvačka Tereza Vágnerová zase tvrdí: „Zpívám a hraji, ale především studuji gymnázium. Teď je přede mnou maturita, když chci v životě něco dokázat a dělat, co mě baví.“ Ve spotu, jenž má na svědomí režisérka Maria Procházková, která stojí za ceněným snímkem Kdopak by se vlka bál, vystupuje i ministr školství Josef Dobeš. Ten studenty nabádá, aby vzali osud do svých rukou. „Změřte síly podle pravidel a vyhrajte svou budoucnost,“ říká.

Generální zkouškou státních maturit neprošlo celkem 33 procent středoškoláků. Lehčí zkoušku z matematiky neudělalo dokonce 48 procent studentů. Výsledek překvapil i Dobeše, jenž však nastavenou laťku úspěšnosti měnit nehodlá. U skutečné maturity budou podle něj studenti úspěšnější, protože se lépe připraví. Motivovat je k tomu mají zřejmě právě i reklamní spoty.