Bývalý romský policista Barkóci musí zpět do vězení

Brno – Nejvyšší soud v Brně odmítl dovolání expolicisty Martina Barkóciho, který se tak musí vrátit zpátky do vězení, kde si má za krytí zločinu ještě odsedět dva roky a devět měsíců. Zároveň Nejvyšší soud zamítl stížnost pro porušení zákona proti pravomocnému rozsudku Vrchního soudu v Praze. Tu v Barkóciho prospěch podala bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Ministryně přitom využila svého práva a Barkócimu letos v lednu výkon trestu přerušila. Informuje o tom dnešní Právo.

„Dovolání Nejvyšší soud odmítl a stížnost pro porušení zákona zamítl. Situace je teď taková, že platí původní rozsudek. Odsouzený musí nastoupit zpět do výkonu trestu. Proti tomu není už přípustný žádný opravný prostředek,“ řekl deníku mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Případ se stal v prosinci 2007 v Ostrově na Karlovarsku. Romové Milan Pačan a Julius Horváth podle obžaloby napadli pětatřicetiletého muže, několikrát ho udeřili násadou od lopaty do obličeje a hrudníku. Přitom padaly i rasistické výroky.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Martina Barkóciho poslal Krajský soud v Plzni na čtyři roky do vězení za krytí rasově motivovaného zločinu. Vrchní soud v Praze později v odvolacím řízení trest o jeden rok snížil, když vypustil formulaci o rasově motivovaném podtextu. Barkóci, jenž přijel na místo jako policista, údajně muži řekl: „Měli tě tady zabít. Uvědom si, co budeš vypovídat.“ Kvůli jeho zastrašování pak podle obžaloby začalo policejní vyšetřování až po několika měsících. Napadeného muže se prý Barkóci snažil ovlivnit i při výslechu.

Barkóciho poslal senát za mříže za zneužití pravomoci veřejného činitele a vydírání. Barkóci nastoupil do vězení loni v říjnu. V Karlových Varech i Ostrově, odkud bývalý policista pochází, sepsali po jeho odsouzení lidé petici.

Petice za Martina Barkóciho
Zdroj: ČT24