Tři policisté z Litoměřic měli brát za víza pro cizince úplatky

Praha – Policejní inspekce potvrdila, že jsou do korupčního skandálu kolem udělování víz pro Ukrajince a Vietnamce zapojeni tři příslušníci litoměřické cizinecké policie. Vysokého důstojníka už obvinilo ústecké státní zastupitelství v září, teď navíc začalo stíhat i jeho dva kolegy. Všichni tři měli brát úplatky od jara letošního roku, celkem to bylo přes sto případů.

Členové cizinecké policie čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku. Dvanáct Ukrajinců a Vietnamců, které inspekce zadržela spolu s policisty, je podezřelých z podplácení. Jednoho z policistů podezírá inspekce také z toho, že poskytoval cizincům informace z cizineckého informačního systému.

„Podezřelí policisté za nadstandardní služby při udělování víz dostávali finanční hotovost nebo jiné dárky,“ uvedla mluvčí policejní inspekce Martina Lídlová. Podle jejího dřívějšího vyjádření šlo například o lahve alkoholu. Při domovní prohlídce pak podle ní inspekce u jednoho z příslušníků cizinecké policie nalezla dva miliony korun.      

Mluvčí cizinecké policie v Ústí nad Labem Eva Jaklová uvedla, že vedení policie čeká na to, až dostane informace od státního zastupitelství. Poté chtějí nadřízení obviněných rozhodnout o jejich osudu u policie.