Boj o pražský magistrát pokračuje

Praha – Dnešním dnem bude pokračovat vyjednávání o obsazení pražského magistrátu. Regionální rada a klub zastupitelů ODS tak projednají další postup při jednání s vítězem komunálních voleb, tedy stranou TOP 09. Debata byla přerušena po vzájemné roztržce v úterý. Z pražské ODS zaznívají hlasy, aby vyjednávání s TOP 09 úplně skončilo. Pro větší část pražských občanských demokratů je teď podle zákulisních informací přijatelnější koalice s ČSSD.

Ve hře o pražský magistrát stále zůstávají tři hráči. Pozice vítězné TOP 09 ve volbách do pražského magistrátu jí však nijak nepomáhá. ODS totiž včera předala ČSSD návrh koaliční smlouvy. Podle ní by občanští demokraté měli obsadit křeslo primátora a 7 z 11 radních. Sociální demokraté mají odpovědět na začátku příštího týdne. I když vedení strany nevidí spolčení pražské ODS se sociálními demokraty rádo, jeho obrysy jsou čím dál jasnější a předseda pražské ODS potvrdil, že některé oblastní buňky žádají ukončení vyjednávání s TOP 09.

Petr Nečas, premiér

„Jsem přesvědčen, že by při vyjednávání mělo být respektováno to, že pražský volič volil pravicově.“

Vyjednávání o vedení pražského magistrátu pokračuje (zdroj: ČT24)

Podle pražské zastupitelky Aleksandry Udženije ale vedení strany nemá co zasahovat do rozhodování pražské organizace. „To není vůbec na místě. Nejsme strana jednoho či dvou mužů, jak se může jevit TOP 09, protože pánové Schwarzenberg a Kalousek se rozhodli, že do toho zasáhnou. To u nás rozhodně nefunguje a fungovat nebude,“ uvedla Udženija.

Roztržku mezi TOP 09 a ODS vyvolalo prohlášení první jmenované strany. Mluvčí TOP 09 Jan Jakob se nechal slyšet, že TOP 09 nabývá přesvědčení, že ODS nechce měnit politiku, ale chce udržet dosavadní kartel moci ve prospěch podnikatelských skupin napojených právě na ODS a ČSSD. Občanské demokraty takové prohlášení pobouřilo. „Je to pro nás naprosto nepochopitelné a vůbec tomuto kroku nerozumíme,“ uvedla Udženija.

Pražský lídr ODS Bohuslav Svoboda je toho názoru, že rozhodující je to, co je strana schopna dokázat, ne to, co měla ve volebním programu. Dnes ODS rozhodne, jestli bude dál jednat s vítězem voleb anebo upřednostní dohodu s ČSSD. Tu odmítl volební lídr sociálních demokratů Jiří Dienstbier mladší a stejný názor by mohli sdílet i další zastupitelé.