Předsednictvo ČSSD o přímé volbě předsedy nerozhodlo

Praha – Předsednictvo sociálních demokratů rozhodovalo o tom, zda bude příští předseda strany zvolen v přímé volbě. Žádné doporučení ale nedalo, rozhodující slovo tak bude mít zítřejí ústřední výkonný výbor. Pokud nakonec budou stranického šéfa volit všichni členové strany, tak se volby musí konat v lednu nebo v únoru. Na březnovém sjezdu strany už pak jen oficiálně zazní jméno vítěze. Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka také neprosadil v předsednictvu strany doporučení, aby ČSSD v Praze neuzavírala koalici s ODS. Většina vedení se v této věci totiž zdržela hlasování.

Přímou volbu předsedy strany prosadil ještě bývalý předseda Jiří Paroubek jako součást modernizace strany. Při minulé volbě ale volili předsedu strany jen delegáti sjezdu, protože kandidoval pouze Paroubek, přímá volba tak neměla příliš smysl a navíc je poměrně drahá. Strana by totiž musela pro svých 24 tisíc členů hned dvakrát otevřít přes 70 volebních míst po celém Česku, což by vyšlo na miliony korun.

Přímá volba má proto řadu odpůrců, kteří varují před možnými riziky. Aby totiž byla volba platná, tak se jí musí obou kol zúčastnit nadpoloviční většina všech členů strany, tedy přes 12 tisíc lidí. Proto by prý bylo složité zajistit také sčítání hlasů. Navíc by museli kandidáti na post šéfa strany oslovovat tisíce lidí, a ne jen delegáty sjezdu, kterých bývají řádově stovky. Tím pádem by se na veřejnost dostaly vnitrostranické půtky. Oslabil by taky význam samotného sjezdu, podle místopředsedy strany Lubomíra Zaorálka by se pak sjezd stal polovičním.

Přes to všechno je ale přímá volba stále reálná, podporují ji totiž všichni tři kandidáti, kteří už oznámili ambici se o post šéfa ČSSD ucházet. Podle úřadujícího předsedy strany Bohuslava Sobotky by přímou volbou získal čerstvý předseda velmi silný mandát, aby mohl bojovat s Nečasovou vládou. Jihomoravský hejtman Michal Hašek se zase obává, že by na sjezdu o budoucnosti strany rozhodovali oranžoví kmotři. „Ta kampaň by byla jiná, nebylo by to takové to sjezdové paktování, ale bylo by to skutečně oslovování všech členů,“ domnívá se třetí z kandidátů, poslanec Martin Pecina.

Za doporučení pražské ČSSD, aby neuzavírala koalici s ODS, se předsednictvo nepostavilo

Bohuslav Sobotka se na jednání stranického předsednictva pokusil prosadit usnesení, v němž by vedení oranžových nedoporučilo svým pražským spolustraníkům koalici s ODS v hlavním městě. Neuspěl ale pro většinový odpor. Sobotka novinářům po jednání řekl, že debatou o koaličním vyjednávání v Praze strávili větší část odpoledne a večera v Lidovém domě. Potvrdil návrh usnesení, aby ČSSD v Praze neumožnila uzavřením koalice setrvání „zkompromitovaných struktur z ODS“ ve vedení pražského magistrátu. Sobotka pouze konstatoval, že většina členů předsednictva se zdržela hlasování.