Stovky studentů dostaly chybné výsledky maturit

Praha - Trhliny ve výsledcích generálky státních maturit se zvětšují. Zatímco včera ministerstvo přiznalo, že chybné protokoly o zkouškách dostali ve třech školách, teď už je jich 24. Za chyby ve výsledcích může podle Centra pro přípravu maturit Cermat hlavně lidský faktor, hodnotitelé testů na školách například špatně vyplnili některé formuláře. Podle mluvčího Cermatu Petra Habáně způsobila technika jen minimum chyb. Zatím kvůli chybě ze strany hodnotitelů nebylo zpracováno 895 písemných prací, technická chyba ovlivnila výsledky 425 testů. Cermat slibuje, že chyby odstraní co nejrychleji a opravené protokoly se správnými výsledky studentů pošle do škol ještě dnes. Do 15. listopadu se totiž musí přihlásit k ostré maturitě.

„Analýza ukázala, že na 24 školách z celkového počtu 1 278 přihlášených k maturitní generálce došlo k chybě na protokolech způsobené nečitelností, tedy k technické závadě,“ uvedl Habáň. Technická závada tedy způsobila chyby v 0,03 procentech případů. Ke špatnému započítání a zpracování výsledků stačilo například to, že hodnotitel na škole nezaškrtnul jedno políčko v příslušném formuláři. Mohla tak vypadnout třeba i celá třída. Cermat slibuje, že vše napraví co nejrychleji. „Žádné tresty nikomu nehrozí,“ ujistil mluvčí a dodal, že generálku pořádali právě proto, aby „vychytali případné mouchy“.

Při generálce bylo vyhodnoceno 1,4 milionu formulářů

Chybné výsledky maturity dostává čím dál víc studentů (zdroj: ČT24)

Pavel Dobeš:

„Chyby přesně ukazují tu logistiku, tu organizaci a my máme dostatek času, jak to napravit.“

Například v Ostravě ale neměl vyhodnocení správně žádný ze 172 maturantů. Jedna škola dokonce dostala výsledky 11 studentů, kteří na ni vůbec nechodí. Další jedinci zase podle hodnocení udělali testy lépe, než je to vůbec možné. Studenti jsou proto rozladění, na podání přihlášky k ostré maturitě totiž mají jen deset dnů. Podle něktetých ředitelů dokonce problémy s hodnocením ohrožují důvěryhodnost celých státních maturit.

Žebříčky škol podle úspěšnosti nechce Cermat zveřejňovat. Některé kraje jakožto zřizovatelé středních škol už ale ředitele požádaly o výsledky z jejich školy. „Nebudeme dělat žádné žebříčky, chceme jen vědět, jaká je úroveň našich škol, jaké byly při generálce problémy a co je třeba zlepšit,“ vysvětlila třeba náměstkyně pražského primátora Marie Kousalíková (ODS).