Z řad policie odchází špičkoví odborníci

Praha - Policejní řady opouští další odborník - Martin Synecký, mezinárodně uznávaný specialista na fotbalové chuligánství. Následují ho další zkušení kolegové, a to z oddělení vražd, majetkové, hospodářské a trestné činnosti. Aktuálně už chybí 1 200 lidí a dalších 950 chce odejít do konce listopadu.

Martin Synecký působil u policie 18 let a nechyběl u žádného rizikového fotbalové zápasu. Vytvářel plán pro postup a vyjednávání s fotbalovými fanoušky. Při mezinárodních akcích dostal do Česka vždy kolegy ze zahraničí. Díky tomu se podařilo například zabránit řádění polských chuligánů a zvládnout bez těžkooděnců sedm tisíc skotských fanoušků. Teď míří do soukromé sféry – podle svých slov kvůli tomu, že necítil podporu vedení.

U policie po třiceti letech skončila k poslednímu září i Božena Nosková, šéfka tzv. týmu lovců lebek. Její skupina dopadla desítky hledaných lidí jak v Česku, tak v zahraničí. Končí i Ervín Dvořák, specialista na závažnou majetkovou trestnou činnost. Jeho tým například dopadl gang zlodějů, kteří nejméně dva roky kradli bankomaty. V krizi se ocitá i odbor hospodářské kriminality, kde ukončilo nebo ukončí služební poměr rovná půlka detektivů. Ze 12 jich zůstane jen 6. Policie tak přijde o odborníky z oblastí podvodů a pyramidových her.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Podle vedení policie i ministerstva vnitra jde ale převážně o vysloužilé policisty a o přirozenou obměnu. Podle ředitele Úřadu služby a vyšetřování policie ČR Jana Nogy je odchod těchto zkušených lidí sice ztráta, ale v současné době jsou prý už všichni nahrazeni. „Zůstanou jenom srdcaři. Ti, kteří si to počítají na peníze, tak odejdou,“ řekl k tomu Deníku.cz ministr vnitra Radek John. Šéf policejních odborů Milan Štěpánek ale s Johnem nesouhlasí – nejde prý o peníze, ale o to, že řada jeho kolegů nevidí žádnou další perspektivu. Podle Štěpánka se snižování počtu policistů a podfinancování resortu negativně projeví na bezpečnosti státu. To ale ministerstvo odmítá. Jisté je, že policistů bude skutečně málo - žádné náborové akce se nepřipravují.