Rozvědka o podivných nákupech Tatry věděla, ministry to nezajímalo

Praha - Ministři i policie věděli o provizích, které byly vyplaceny za nákup terénních automobilů Tatra pro českou armádu. Píše o tom dnešní vydání Mladé fronty Dnes. Vojenská tajná služba předala před čtyřmi lety policii odposlechy dokazující podezřelé okolnosti nákupu tater, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) však případ nevyšetřoval. Poté, co deník na kauzu upozornil, se ÚOOZ nyní případem začne zabývat znovu. Předseda představenstva Tatry a její generální ředitel Ronald Adams včera v reakci na nové informace nařídil nové důkladné vyšetřování uvnitř podniku.

Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta je přesvědčen, že ÚOOZ případ prověřoval v roce 2007. „Bylo to ještě v době, kdy jsem tu nebyl. Odložili jsme ho po dohodě se státním zástupcem, podezření z trestného činu se nepotvrdilo,“ tvrdí Šlachta.

Vyšetřování přitom očekával i Jiří Šedivý, který byl v té době ministrem obrany. Ovšem i on, ačkoli ho tajná služba varovala, nakonec kontrakt na 556 aut za 2,6 miliardy korun, který byl dohodnutý už dříve, podepsal. Šedivý poznamenal, že byl pod obrovským tlakem politiků i podřízených. Bylo mu prý řečeno, že případ byl předán policii, dál se podezřelým obchodem nezabýval. Věřil, že jej policie prověří.

Parkanová o informace nestála …

Šedivého varoval bývalý šéf vojenské rozvědky Miroslav Krejčík. Upozornil, že zakázka je zmanipulovaná a lobbistům vynese miliony na provizích ze státních peněz. Rozvědka údajně o zjištěních informovala policii a všechny ministry. Jedinou výjimkou byla ministryně Vlasta Parkanová, která úřad zastávala během druhé Topolánkovy vlády. Ta prý o informace nestála.

„To jsou kecy, že se krást nemá, že všichni z toho musí mít profit, a takový kydy. To je o ničem,“ řekl do telefonu brněnský podnikatel a konzultant Pavel Stošek. Hovořil o nákupu tater pro českou armádu, nakonec dostal za úspěšný obchod provizi. Tajná služba rozhovor odposlechla, výrok bývalého důstojníka předala policii, nic se ale nestalo.

… nakonec šéfa rozvědky odvolala

Ač je z odposlechů zřejmé, že zakázka byla zmanipulovaná a měly se vyplácet provize prostředníkům, na ministerstvu obrany nebyl nikdo potrestán ani odvolán. S výjimkou Krejčíka, který na skandál upozornil. Toho měsíc po svém nástupu odvolala ministryně Parkanová. Sám Krejčík se domnívá, že za jeho odvoláním, stojí náměstek pro vyzbrojování Jaroslav Kopřiva, který nákup tatrovek prosazoval. Kopřiva přitom na ministerstvu obrany fungoval jako Stoškův klíčový kontakt.

Stošek, který dosud od Tatry dostal 28,6 milionu korun, se existencí smlouvy netajil. Do telefonu tvrdil, že o ní informoval i Kopřivu. Sám Kopřiva ale žádném odposlechu nikdy nemluvil. Vždy o něm hovoří pouze Stošek. Smlouvu s Tatrou ale Kopřiva prosazoval. Jeho jméno je navíc spojeno s více podezřelými zakázkami. Vyšlo totiž najevo, že několik měsíců domlouval provizi za stamilionovou zakázku na minomety. Kvůli tomu pak musel z ministerstva obrany odejít.