Picek: Afghánskou misi podpoří chirurgové a speciální jednotka

Praha – Posilou české armádní mise v Afghánistánu, kterou čeká v příštím roce navýšení o zhruba 200 lidí, budou speciální jednotky, chirurgický tým a vojenští policisté. V dnešních speciálních Otázkách Václava Moravce z afghánského Kábulu to potvrdil náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Zároveň projevil spokojenost nad tvorbou dlouhodobější koncepce armády a naznačil, že armáda bude pokračovat v procesu zeštíhlování velící struktury.

„Zvýšíme počet jednotek o 601. skupinu speciálních sil. Dále počítáme s tím, že vytvoříme malou jednotku vojenské policie, která bude společně v rámci celého programu cvičit s Francouzi nové příslušníky afghánské policie,“ uvedl Picek. Dále chce vedení armády rozšířit kontingent o chirurgický tým, který bude pracovat ve francouzské nemocnici. Vždy v době rotací vojáků by pak měl jednotky podpořit taktický letoun CASA, který je podle Picka pro afghánské podmínky dostatečně vybavený a osvědčil se v polské armádě.

V roce 2012 naopak začne postupné stahování vojáků zpět na české základny. „Předpokládáme, že se stáhne vrtulníková jednotka a že se stáhne i 601. jednotka speciálních sil,“ naznačil Picek s tím, že vrtulníky budou potřebovat generálního opravu, rok tedy v Afghánistánu nebudou operovat. Nejsou však primárně určené pro rekonstrukční tým, ale pro všechny partnery, takže Češi jejich nepřítomnost intenzivně nepocítí.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Picek oceňuje, že jsou mise schváleny na dva roky, což je důležitý krok pro logistické zabezpečení. Spokojený je také s tvorbou strategie armády: „Chci, aby Bílá kniha ukázala cestu armády alespoň na pět let dopředu. Umíme pracovat i s menším množstvím peněz, ale rozpočet musí být stabilní.“ Zároveň přiznal, že česká armáda potřebuje další redukci zejména v přebujelé velitelské struktuře? „Máme co redukovat. Především budu podporovat redukci lidí ve velitelských orgánech.“ Konkrétní čísla však ještě nemá k dispozici.

Česká jednotka v Afghánistánu
Zdroj: ČT24