Nominace na předsedu ČSSD zatím půl na půl

Praha – Ze soupeřů o nejvyšší křeslo v Lidovém domě zatím nemá ani jeden v nominacích z regionálních organizací ČSSD převahu. Úřadující předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka získal o víkendu ve Středočeském kraji hned dvě od okresní organizace v Berouně a na Praze-východ. Jihomoravský hejtman Michal Hašek dostal ve Středočeském kraji podporu od kutnohorské okresní organizace ČSSD už před týdnem a tento víkend k ní přidal nominaci od sociálních demokratů okresu Brno-venkov.

Sobotka v čele strany podle šéfa středočeské ČSSD Richarda Dolejše nepřipustí na rozdíl od Haška návrat takových lidí do Lidového domu, jakým byl poradce někdejšího předsedy Miloše Zemana lobbista Miroslav Šlouf nebo manažer jarních voleb do Poslanecké sněmovny Jaroslav Tvrdík. Podle Sobotkových stoupenců je nyní Tvrdík v Haškově týmu.

Sociální demokraté na Berounsku a na Praze-východ současně podpořili do funkce prvního místopředsedy Sobotkova stoupence středočeského hejtmana Davida Ratha. Také Haškovi stoupenci brněnský primátor Roman Onderka a senátor a místopředseda ČSSD Zdeňek Škromach, který už má nominaci na prvního místopředsedu od sociálních demokratů z Uherskohradišťska, dostali tento víkend v okrese Brno-venkov nominace do místopředsednických funkcí.

Na ústředním výkonném výboru se v sobotu nepodařilo prosadit přímou volbu všemi členy strany, takže delegáti sjezdu budou jako dosud volit celé stranické vedení. Sjezd se sejde 18. a 19. března v Brně. Podle zvyklostí se kandidáti ucházejí o podporu u regionálních organizací ČSSD, jejichž konference se scházejí ještě před sjezdem.

Nominace Sobotky na předsedu a Ratha na statutárního místopředsedu od dvou okresních organizací ČSSD ve středních Čechách podle Škromacha poukazuje zase na přímou vazbu mezi nimi a je signálem, že Sobotka hodlá pokračovat ve šlépějích expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Škromach očekává, že i Sobotka zveřejní své sympatizanty, jako to udělal Hašek současně se zveřejněním „desatera ČSSD nové generace“.

Mezi prvními, kdo se k Haškově vizi podepsali, jsou místopředsedové Onderka, Škromach a Milan Urban, který Haškovi na Kutnohorsku svým vlivem zajistil první předsednickou nominaci. Následuje 11 hejtmanů, mezi kterými chybí jen středočeský Rath. Sobotkovi zbývá hledat stoupence mezi senátory, poslanci a dalšími stranickými funkcionáři.