Jihozápad si nakonec miliardy ze sporné výzvy rozdělí

Plzeň - Výbor regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad dnes schválil 140 projektů sporné 5. výzvy evropského programu ROP, která se musela kvůli policejnímu vyšetřování přebodovat. Projekty se podělí o skoro 2,6 miliardy korun - 60 žadatelů v Plzeňském kraji obdrží celkem 1,325 miliardy Kč a zbytek získá 80 projektů z jižních Čech. Většinu smluv budou moci žadatelé podepsat do konce roku, tedy 14 měsíců poté, co byly schváleny původní projekty 5. výzvy.

Grüner konstatoval, že v přehodnocení byly velké výkyvy. Ze 70 procent byly schváleny stejné projekty jako loni 6. listopadu, zbytek jsou jiné akce. „Bylo to tím, že hodnotitelé nebyli na nikom a ničem vůbec závislí,“ uvedl Grüner. Projekty posuzovali dva hodnotitelé, hlavní byl externí a vedlejší zaměstnanec úřadu regionální rady. Pokud se jejich výsledky rozcházely o 20 procent a více, posoudil projekt třetí arbitr.

Proti verdiktu rady se neúspěšní žadatelé nemohou odvolat. „Přehodnocené projekty sporné 5. výzvy budou financovány v plné výši. Nebude se na ně vztahovat zářijové usnesení vlády, jímž bylo zrušeno kofinancování regionálních operačních programů 7,5 procenta od státu,“ uvedl Ivo Grüner, náměstek plzeňského hejtmana a šéf regionální rady.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Hejtmani se minulé úterý dohodli s ministrem financí, že stát všem žadatelům kromě krajů 7,5 procenta poskytne. Ministerstvo přihlédlo ke skutečnosti, že regionální rada provedla doporučené přehodnocení projektů 5. výzvy, což oddálilo jejich schválení.

Kompletní seznam všech 140 podpořených projektů bude k dispozici od úterý na www.rr-jihozapad.cz.

„Stavby by měly začít příští rok na jaře,“ uvedl Grüner. Všechny projekty získají kvůli roční prodlevě výjimku, a termín dokončení se tak bude moci posunout. Podle něj jsou přebodováním veškerá pochybení zažehnána a policie už se 5. a 6. výzvou ROP Jihozápad nezabývá. Projekty 6. výzvy, která měla také roční zpoždění, schválila regionální rada minulý týden a jejich seznam už je zveřejněn na internetových stránkách. Policie ale stále ještě vyšetřuje některé projekty z 2. a 3. výzvy ROP, v nichž bylo alokováno 7,3 miliardy Kč. Platby od ministerstev se zpožďují.

  • ROP Jihozápad autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1901/190006.jpg
  • Úřad regionální rady autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2085/208425.jpg