V Č. Budějovicích se stále dohadují o koalici, v Ostravě mají primátora

České Budějovice – Kdo bude vládnout Českým Budějovicím, není zatím jasné. Podle výsledků komunálních voleb totiž připadá v úvahu jediná možná koalice. Vítězní Občané pro Budějovice (OPB) a TOP 09 odmítají spolupracovat se současnou ODS, ta zase nechce jednat o velké koalici s podporou komunistů. Jedinou možností tak zůstává spojení OPB, TOP 09 a ČSSD. Pokud se ale lídři těchto stran nedohodnou, mohlo by město další čtyři roky vést původní zastupitelstvo. Ostravští sociální a občanští demokraté dnes podepsali koaliční dohodu a stejně jako doposud společně povedou radnici krajského města. V jedenáctičlenné městské radě bude mít převahu ČSSD, která bude mít sedm mandátů, tedy o jeden více než nyní. Partneři se dohodli, že navýší počet náměstků z pěti na šest, tyto funkce si rozdělí rovným dílem. Primátorem opět bude Petr Kajnar (ČSSD).

„Ze zákona taková situace možná je. V souvislosti s tím zdůrazňujeme, že je vždy pouze na zvolených nových členech zastupitelstva, aby nenechali dojít situaci až k takové absurditě,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. „Teoreticky to možné je. Ale domnívám se, že by to nebylo pravděpodobné,“ řekl k tomu lídr ČSSD Josef Průcha s tím, že by taková varianta ale vhodná nebyla. „To by byla velmi nestabilní a velmi nelogická situace,“ řekl k tomu lídr OPB Juraj Thoma.

Schůzka zástupců OPB, ČSSD a TOP 09 je naplánovaná na úterý, kdy by měly padnout konkrétní návrhy možné spolupráce. ČSSD už dříve přišla s tím, že si nárokuje šest míst v jedenáctičlenné radě, s tím ale nesouhlasí OPB a TOP 09, kteří by byli ochotni uvolnit jen pět radních. „Šest mandátů pro ČSSD pro nás a TOP 09 přijatelných není, budeme se bavit o všem možném, předpokládám, že na konci nějaký číselný průnik existovat bude,“ řekl ČT Thoma. Pokud se nepodaří OPB, ČSSD a TOP 09 koalici uzavřít, mohla by další čtyři roky vládnout městu stará rada v čele s primátorem Miroslavem Tetterem (KDU-ČSL).

Vstup a reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Výsledky voleb v Českých Budějovicích

Ve volbách získali OPB 15 mandátů, TOP 09 6 mandátů, ODS 8 mandátů, ČSSD 10 mandátů, KSČM 6 mandátů.

Prioritou nového vedení Ostravy bude rozvoj Vědeckotechnologického parku, město chce pokračovat také v budování klastru Černá louka, s nímž se neúspěšně ucházelo o titul Evropské hlavní město kultury 2015. Novinářům to po dnešním podpisu koaliční smlouvy mezi ČSSD a ODS řekl primátor Petr Kajnar (ČSSD), který by měl opět stanout v čele města.

Táborským starostou se na dnešním zasedání zastupitelstva stal Jiří Fišer z hnutí Tábor 2020. Hnutí sice komunální volby ve městě nevyhrálo, ale vytvořilo koalici s vítěznou ČSSD a TOP 09. Dohromady mají strany 15 zástupců v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu. Fišera dnes v tajné volbě podpořilo 16 zastupitelů. Letošní komunální volby vyhrála ČSSD se ziskem šesti křesel v zastupitelstvu. Stejný počet mandátů ale získaly i ODS a Tábor 2020. Dále se do zastupitelstva dostala KSČM, která získala čtyři mandáty, TOP 09 se třemi a hnutí Jinak! se dvěma.

Starostou Uherského Hradiště byl dnes zvolen Květoslav Tichavský, lídr ve volbách vítězné ODS a dosavadní místostarosta. Koalici na radnici utvořila ODS, ve volbách třetí seskupení TOP 09 a KRUH a pátí lidovci. Znojemští zastupitelé dnes na svém ustavujícím zasedání potvrdili novou koalici Tři plus jedna pro Znojmo, kterou tvoří ČSSD, lidovci a nestraníci za podpory komunistů. Podle očekávání zvolili starostou sociálního demokrata Zbyška Kaššaie.

Výsledky komunálních voleb v Českých Budějovicích
Zdroj: ČT24