Česko zasáhne silný vítr, přinese ale i výrazné oteplení

Praha - České a moravské hory zasáhne od dnešního večera velmi silný vítr, který v nárazech může dosáhnout až 145 kilometrů v hodině, na hřebenech Krkonoš ojediněle i více, informoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V pátek podle něj vítr přechodně zeslábne a v noci na sobotu opět mírně zesílí. Silnější vítr meteorologové očekávají i v nižších polohách celého Česka, stupeň nebezpečí je ale v tomto případě nízký. Větrné počasí ale přinese do Česka i výrazné oteplení. Sobotní denní teploty vystoupí na 14 až 18 stupňů Celsia. Nejtepleji bude na jižní Moravě. Je pravděpodobné, že opět padnou i teplotní rekordy.

Výstraha před extrémně silným větrem platí pro vrcholky Krkonoš od dnešních 22:00 do pátečního rána. S velmi silným větrem by měli od dnešních 19:00 do sobotních 18:00 počítat i lidé ve vyšších polohách Karlovarského, Plzeňského, Jihočeského, Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého, Ústeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Extrémně silný vítr může způsobit výpadky elektrického proudu, omezit dopravu a zavinit polomy v lesích. Z tohoto důvodu by lidé měli sledovat vývoj situace ve sdělovacích prostředcích a na horách omezit vycházení a nevydávat se zejména do hřebenových partií, upozornil ČHMÚ.

Předpověď meteorologa Michala Žáka (zdroj: ČT24)

Doporučení ke zmírnění následků silného větru:

  • Před příchodem větru zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit venku volně uložené předměty, zabezpečit stavební jeřáby apod.
  • Na horách omezit vycházení a nevydávat se zejména do hřebenových partií. Dodržovat pokyny Horské služby.
  • Dávat pozor na možnost pádu drátů vysokého napětí. Pokud leží na zemi, nepřibližovat se k nim.
  • Je předpovídán jev s extrémním stupněm nebezpečí. Lze očekávat místní materiální škody, místní omezení v dopravě, místní výpadky elektrického proudu, polomy v lesích. Sledujte vývoj situace ve sdělovacích prostředcích.

zdroj: ČHMÚ