Inspekce zatkla policistu kvůli přijímání úplatků

Praha - Policejní inspekce zatkla dopravního policistu pražského krajského ředitelství přímo po převzetí úplatku. Údajně kontaktoval účastníky dopravních nehod a požadoval peníze za to, že ovlivní vyšetřování v jejich prospěch. Inspekce muže zadržela ve středu před budovou pražského krajského ředitelství policie přímo po převzetí úplatku. Státní zástupce už zahájil trestní stíhání a podal návrh na vzetí do vazby.

Policista z odboru dopravní policie je podle mluvčí inspekce Martiny Lídlové podezřelý ze zneužití pravomoci úřední osoby, podvodu a přijetí úplatku. Na základě informací ČT inspekce policistu sledovala už od loňského roku. Při zatýkání se například ukázalo, že zadržený požadoval od viníka plat ve výši 4 500 korun. „Požadoval peníze za to, že při vyšetřování dopravní nehody tuto zmanipuluje tak, aby se nejednalo o trestný čin, ale o přestupek,“ doplnila Lídlová. Návrh na zahájení trestního stíhání dostal státní zástupce obratem, načež policistu okamžitě obvinil.

Podobný případ se v Česku stal i před půl rokem. Kvůli obvinění z úplatkářství rezignoval šéf pražského odboru dopravních přestupků. Údajně kryl vážnou dopravní nehodu a pomáhal vlivným lidem, aby nepřišli o řidičské průkazy. Stejně jako jemu i čerstvě zatčenému policistovi hrozí vysoké tresty.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)