Dientsbier očekává „otevřenou a důstojnou“ nabídku od TOP 09

Praha – Když se dva perou, třetí se směje, může si nyní říkat kandidát na pražského primátora za ČSSD Jiří Dientsbier ml. Už skoro měsíc jedná o novém složení magistrátu jako člen vyjednávacího týmu ČSSD, osobně však už pouze s TOP 09, neboť variantu vedení radnice společně s ODS již před volbami odmítl. Pražský lídr Zdeněk Tůma včera oznámil zrušení výsadního jednání s občanskými demokraty a přizval do seriózního jednání také třetího v pořadí podle volebního výsledku – tedy ČSSD. Dientsbier ml. podle svých slov nyní očekává „solidní nabídku“. Ambice na funkci primátora na základě výsledků voleb nemá, rozhodující pro možnou koalici s TOP 09 bude podle něho na prvním místě programová shoda.

Vyjednávači ODS po čtvrteční schůzce s TOP 09 vzkázali, že o definitivním rozhodnutí jít, či nejít do společné koalice budou informovat v pondělí. Nabídku, kterou hodlá TOP 09 předložit sociálním demokratům, Tůma komentovat nechtěl. „Já osobně nemám důvod jim nedůvěřovat v tom smyslu, že nám nabídku předloží. Doufám, že přijde solidní nabídka od TOP 09, aby se dalo zahájit seriózní jednání,“ uvedl Dientsbier.

Onou solidní nabídkou je podle Dientsbiera programový kompromis, který kvůli jednostrannosti nezablokuje jednání hned na začátku. Vedení pražské ČSSD již několikrát avizovalo, že priority obou stran pro vedení hlavního města jsou v programech podobné. „Byly tam nějaké rozdíly, ale nemusí jít o nepřekonatelnou bariéru,“ dodal Dientsbier, který očekává největší rozepře v sociální oblasti.

Interview ČT24

Sociální demokraté tento týden sledovali slovní přestřelky z táborů TOP 09 a ODS, které se navzájem obviňovaly z nedůvěry či tajného jednání. I přesto, že vítěz pražských voleb nyní otevřel možnost vážného koaličního jednání také ČSSD, je Dientsbier ve svých ambicích střízlivý. „To podstatné pro nás v jakýchkoliv jednáních je, abychom uhájili naše priority a hodnoty - bez ohledu na počet křesel v radě. Protože my jsme slabší partner, tak se k tomu zpravidla v koaličních jednáních přihlíží,“ řekl.

Dientsbier: Rozhodnutí soudu jednání zrychlí

Kromě obnovení možnosti koalice TOP 09 a ČSSD ve čtvrtek padlo pro budoucí podobu magistrátu další zásadní rozhodnutí. Rozvážlivé čekání politiků ukončil soudní verdikt, který několika menším stranám zamítl zpochybnění pražských voleb. V těch byla Praha nově rozdělena do sedmi volebních obvodů. Kdyby se v Praze volilo v jednom volebním obvodu jako před čtyřmi lety, měla by ODS o čtyři mandáty méně, ČSSD o jeden. Strany v čele se šéfem zelených Ondřejem Liškou proto tvrdí, že rozhodnutím soudu byla odstraněna poslední překážka ke vzniku velké koalice ODS a ČSSD.

„Nevím o tom, že by to (velká koalice – pozn. red.) bylo dohodnuté. Možná někdo někde jednal, ale na té oficiální úrovni nic dohodnuté není. Alespoň já jsem u žádné takové dohody nebyl. Je však pravdou, že v obou stranách jsou lidé, kteří by takovou variantu nepochybně preferovali,“ komentoval Dientsbier. Sám přitom kvůli nesouhlasu s velkou koalicí v Praze odstoupil od jednání s ODS. „Není možné s nimi dosáhnout těch priorit, které jsme voličům slibovali – otevřenost, transparentnost, slušnost v rozhodování rady, průhlednost veřejných zakázek. Ta hra na nové tváře je pro mě nedůvěryhodná, v pozadí jsou stále ti samí lidé,“ dodal Dientsbier.