NS zamítl stížnost exministryně Kovářové ve prospěch Roztočila

Brno - Nejvyšší soud (NS) zamítl stížnost pro porušení zákona, kterou v kauze Rostislava Roztočila podala bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Roztočil byl pravomocně odsouzen za vraždu egyptského studenta z roku 1975. Jeho stížnost nedávno odmítl také Ústavní soud. „Poradíme se s advokátem, jak budeme dál postupovat. Budeme se dovolávat spravedlnosti u mezinárodního soudu ve Štrasburku,“ řekl Roztočil serveru iDnes.cz.

Bývalá ministryně ve stížnosti zpochybnila práci policie a celé přípravné řízení i dokazování před soudy. Navrhla zrušení rozsudku Vrchního soudu v Praze z roku 2008 i předchozího verdiktu Krajského soudu v Praze z roku 2007. Žádala nové projednání věci. Podnět k podání stížnosti pro porušení zákona dal Kovářové justiční spolek Šalamoun.

České soudy pravomocně uložily Roztočilovi třináctiletý trest vězení. Roztočil, který před pěti roky se spoluvězněm utekl z věznice v Plzni na Borech, je přesvědčen o tom, že se do vězení nevrátí. Žije v Německu. Avizoval, že se obrátí na soud pro lidská práva ve Štrasburku, aby očistil jeho jméno.

Podle českých soudů spáchal Roztočil před 35 lety vraždu

Taxikář Roztočil se podle českých soudů v roce 1975 dohodl s dalšími známými na okradení a vraždě Egypťana. Zbili ho a on jim vydal 20 000 korun. Nakonec mu přivázali na hruď traverzu a hodili ho do Labe. Tělo zavražděného muže nalezla policie až o půl roku později. Roztočil vinu popírá. Emigroval do Rakouska, později žil v Německu. Za vraždu byl nejprve v roce 1985 odsouzen v nepřítomnosti. Soudy mu uložily výjimečný trest. Do vězení však nenastoupil a po roce 1989 několikrát beztrestně navštívil Česko. Policisté jej zadrželi až v roce 2000. Trest si pak odpykával v plzeňské věznici, odkud o pět let později uprchl společně s vrahem Romanem Čabradou a vrátil se do Německa. Německé úřady v roce 2006 Roztočila vydaly do Česka pod podmínkou, že nebude stíhán za svůj útěk a začne nový proces. V něm však soudy muže znovu uznaly vinným. Výzvu k nastoupení do výkonu trestu Roztočil neuposlechl. Podle médií znovu žil v Německu.

Loni v březnu Německo údajně odmítlo vydat Roztočila do Česka. Tamní úřady to odůvodnily tím, že se Roztočil trvale zdržuje v Německu, kde nespáchal žádný trestný čin, a je plně integrován do sociálních a společenských struktur. Zbytek trestu si Roztočil může teoreticky odpykat jak v Česku, tak v Německu.