Prahu 4 i Prahu 6 ovládne velká koalice

Praha - Koalici v Praze 4, která je nejlidnatější pražskou městskou částí, dnes uzavřeli občanští a sociální demokraté. Post starosty připadne vítězné ODS, ucházet se o něj bude opět Pavel Horálek z ODS. Občanští demokraté budou mít v radě pět míst a sociální demokraté tři. V opozici tak končí TOP 09, KSČM a Strana zelených.

Podle dohody také klesne počet místostarostů z pěti na dva, každá ze stran bude mít jednoho zástupce. V osmičlenné radě budou čtyři posty uvolněné, tedy placené. Ustavující zastupitelstvo, které potvrdí koaliční dohodu a zvolí jednotlivé radní, se sejde v úterý odpoledne.

Povolební vyjednávání v Karlových Varech (zdroj: ČT24)

Starostou městské části Praha 6 se stal Tomáš Chalupa (ODS), který tuto funkci zastával už v minulém volebním období a po květnových parlamentních volbách se stal i poslancem. Občanští demokraté povládnou v koalici s ČSSD, v radě bude mít ODS i se starostou sedm křesel, sociální demokraté pak dva.

Zástupci starosty se stali Petr Ayeboua a Jan Záruba (oba ODS), který už starostu zastupoval v minulém volebním období, a René Pekárek a Štěpán Stupčuk (oba ČSSD). Placenými radními budou ještě Ondřej Balatka a Veronika Vymětalová (oba ODS). Neuvolněnými členy rady jsou Věroslav Gebouský a Ivo Drážný (oba ODS).

Novým primátorem Karlových Varů byl zvolen 39letý Petr Kulhánek z Karlovarské občanské alternativy (KOA). Jeho náměstky se stali Jiří Kotek (ALTERNATIVA) a Jiří Klsák (KOA). Hlasovalo pro ně celkem 20 zastupitelů z koalice K20. Tři zastupitelé byli proti a 14 zastupitelů se zdrželo.  

Koalice K20 také snížila počet členů městské rady na devět. Kromě primátora a dvou náměstků byli dnes do městské rady zvoleni Jaroslav Růžička (ALTERNATIVA), Pavel Žemlička (KOA), Otmar Homolka a Milan Rusev (hnutí O co jim jde?!), Michal Toufar a Josef Malý (TOP 09).

Děčínským primátorem zvolilo ustavující zastupitelstvo bývalého děčínského policejního ředitele Františka Pelanta (ČSSD). Hlasovalo pro něho 16 z 25 přítomných zastupitelů. Primátora navrhli sociální demokraté a Volba pro město, kteří na radnici vytvořili koalici. ODS se pokusila do funkce prosadit dosavadního primátora Vladislava Rašku, získal jen devět hlasů.  

Volbě primátora předcházela diskuse o jeho minulosti. Zastupitelé ODS se Pelanta ptali na lustrační osvědčení, protože se podle nich objevily informace o jeho registraci u komunistické Státní bezpečnosti. Pelant řekl, že ho má, že by bez něho ani nemohl vykonávat vysoké policejní funkce. 

Novou starostku už má i Jeseník, ustavující zastupitelstvo zvolilo Marii Fomiczowou, která byla jedničkou na kandidátce vítězné ČSSD. Sociální demokraté ve městě povládnou s ODS, TOP 09, lidovci a s hnutím Mladí pro Jeseník, v 25členném zastupitelstvu má koalice většinu 18 hlasů. V opozici skončila sdružení NV, NK, Strana svobodných občanů a také komunisté. 

V sedmičlenné městské radě budou mít po dvou křeslech ODS, ČSSD a Mladí pro Jeseník, TOP 09 obsadí jedno křeslo a lidovci zástupce v radě nemají. Místostarosty budou dosavadní starosta Petr Procházka (ODS) a Libor Halas (Mladí pro Jeseník).

Českém Krumlově bude starostou Dalibor Carda (bezp.), ředitel základní školy, který stál v čele kandidátky ČSSD. Pozici místostarostky obhájila Jitka Zikmundová ze Sdružení nezávislých Město pro všechny. Koalici v Českém Krumlově tvoří pět subjektů: ČSSD, TOP 09, KDU-ČSL, Sdružení nezávislých - Město pro všechny a Nezávislí a zelení. Ve 23členném zastupitelstvu má 15 hlasů.  

V sedmičlenné radě obsadila tři mandáty ČSSD, dva mandáty TOP 09 a po jednom mandátu Město pro všechny a lidovci. Nezávislí a zelení o místo v radě neusilovali.

V Mělníku zvolili zastupitelé starostou podle očekávání Ctirada Mikeše (ČSSD), místostarostou se pak stal bývalý starosta Miroslav Neumann (ODS). Post druhého místostarosty zastupitelé zrušili. V příštích čtyřech letech bude na radnici vládnout koalice ČSSD, ODS, Radnice 2010 a Mělničané, která bude mít v 21členném zastupitelstvu těsnou většinu 12 hlasů.  

V městské radě budou mít občanští demokraté tři zástupce, sociální demokraté dva a po jednom křesle připadlo i Mělničanům a Radnici 2010. Vedle Mikeše a Neumanna se radními stali rovněž Zdeněk Koudelka (Radnice 2010), Petr Volf (Mělničané), Vilém Kraus a Lukáš Čechura (oba ODS) a Ladislav Peychl (ČSSD).