Zubařům se nelíbí nová úhradová vyhláška - narušuje prý dohodu s pojišťovnami

Plzeň – Zubaři z celého Česka se ohradí proti nové úhradové vyhlášce na příští rok, ministerstvo zdravotnictví chce totiž dát stomatologům méně peněz, než kolik si za péči o chrup domluvili s pojišťovnami. Podle prezidenta České stomatologické komory Pavla Chrze se takto ministerstvo zachovalo vůbec poprvé. Chrz prý vůbec nechápe, proč byla vyhláška připravena. Komora totiž ministerstvo žádala, aby do dohody s pojišťovnami vůbec nevstupovalo - na ministerstvu totiž údajně chybí odborníci na zubní péči.

V neděli prý vznikne komuniké, které vyzve ministerstvo, aby respektovalo dohodu mezi zubaři a pojišťovnami a vyhlášku změnilo. „V pondělí odpoledne budu jednat s ministrem. Chci ho přesvědčit, že rozhodnutí není dobré a je třeba se vrátit k výsledku dohadovacího řízení,“ uvedl Chrz. 

Ministerstvo v případě vyhlášky argumentuje snahou ušetřit. „To bychom i dokázali pochopit, ale oni zasáhli do odborné části. Myslíme, že to je úplně hloupé, a znemožňuje tak navrženou vyhlášku využívat k úhradám na příští rok,“ uvedl prezident. Podle něj to pochopily i zdravotní pojišťovny a už začaly s komorou vyjednávat o jiném způsobu úhrady. 

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Navíc prý nová úhradová vyhláška přinese místo úspor spíš rozhazování, třeba u dětí do 18 let se počítá se třemi prohlídkami ročně místo dvou, což je podle zubařů neopodstatněné, a to i z odborného hlediska. 

Šéf stomatologické komory také upozornil, že ze stran pojišťoven vůči zubařům žádný tlak na snižování výdajů nebyl, protože se procento podílu z veřejného zdravotního pojištění dlouhodobě snižuje. „V roce 1997 jsme začínali někde na sedmi procentech, dnes jsme na 4,5 procenta. To je už strašně málo a vůbec to neodpovídá zvyklostem ve světě,“ dodal. Stomatologové by pochopili snížení úhrad za podmínek, že se „systém otevře a řekne se jasně, co nebude hrazeno, a vy zubaři si běžte s kůží na trh“. Podle Chrze se ale pouze snižují úhrady z veřejného pojištění a druhý krok chybí.

Česká stomatologická komora proto navrhuje vlastní řešení, kde by mohly pojišťovny ušetřit. Chce totiž prosadit, aby pojištovny přestaly proplácet nekvalitní amalgámové plomby. Tento plán podporuje komora dlouhodobě, lidé by za jednu černou plombu zaplatili zhruba 400 korun, zdarma by zůstaly pro děti do 18 let a také seniory nad 65 let. Tím by pojišťovny ušetřily asi 600 milionů korun. Ministr Leoš Heger plán zubařů podpořil, svaz pacientů je ale tvrdě proti. Placením amalgámových plomb prý dojde k rozpadu preventivní péče o zuby.

Pavel Chrz
Zdroj: ČT24