Soud potvrdil tresty 14 a 15 let vězení za vraždu bezdomovce

Olomouc - Olomoucký vrchní soud dnes potvrdil dvojici mužů tresty 14 a 15 let vězení za brutální vraždu bezdomovce. Podle obžaloby Mário Bitala, který dostal přísnější trest, a Filip David loni v listopadu v Ostravě napadli muže pro pobavení. Bezdomovec po útoku na následky zranění zemřel. Stejný trest obžalovaným uložil ostravský krajský soud.

Vrchní soud se případem zabýval z podnětu odvolání obžalovaných i státního zastupitelství. Bitala a David se v něm domáhali zmírnění trestů, státní zástupkyně jejich zpřísnění. Bitala tvrdil, že bezdomovce do hlavy nekopal na rozdíl od Davida, který to však popřel. Bitala dále odmítl, že by se činu dopustil ze zvlášť zavrženíhodné pohnutky, kterou dovodil krajský soud. Tvrdil, že s Davidem zaútočili na bezdomovce kvůli tomu, že je okradl o kovový odpad.

Předseda senátu soudu Libor Losa:

„Obžalovaní napadli poškozeného hrubým, surovým a bezcitným způsobem, navíc jen pro jakési povyražení. Zaútočili na chudáka, který spí v přívěsu, na člověka, který nemá nic.“

Vrchní soud však tyto námitky odmítl. Podle předsedy senátu soudu Libora Losy se obžalovaní usvědčovali z vraždy navzájem. O jejich vině svědčily i další důkazy. Odvolací soud ale trest nezpřísnil mimo jiné proto, že na oba muže musel nahlížet jako na netrestané. „To, že jsme neuložili obžalovaným výjimečné tresty, bylo na samé hranici, na špičce nože,“ dodal Losa.

Útok trval více než deset minut

Pachatelé, kteří byli opilí, podle spisu vytáhli loni 27. listopadu poškozeného z přívěsu, ve kterém přebýval se svou družkou. Bezdomovce pak kopali především do hlavy a trupu a bili ho dřevěným smetákem s násadou. Útok trval více než deset minut. Poškozený utrpěl masivní poranění zejména v obličeji, které mělo za následek jeho smrt.