Ze dvou koaličních nabídek zvolila ODS tu výhodnější, říká Bém

Praha – Odstupující pražský primátor Pavel Bém (ODS) považuje uzavření velké koalice na magistrátu za logický postoj své strany, která stála před dvěma nabídkami a zvolila tu výhodnější. Vliv na vznik spolupráce ODS a ČSSD, které budou mít v městské radě shodně 5 zástupců, měla podle Béma také politická nezkušenost a nepřijatelné podmínky volebního vítěze TOP 09. I když osobně by po svém odchodu předal magistrát raději pravicové koalici, rozhodnutí svých spolustraníků se za daných okolností nediví, jak řekl Bém v pořadu Hyde Park ČT24. Budoucnost koalice ODS a ČSSD bude podle něj záviset na udržení programové shody v praxi a životnost křehké většiny hlasů v zastupitelstvu.

Jak je podle Béma možné odůvodnit vznik koalice dvou tradičních politických soupeřů, kteří navíc povládnou i v řadě dalších velkých měst? Kromě podobného programu jsou důležité i konkrétní osobní vztahy a zejména příklon k výhodnějším podmínkám. „Jestliže pražská ODS před sebou měla dvě nabídky a v jedné nabídce stálo: bez primátora, v menšině v radě a bez klíčových pozic, jako jsou městské finance - a proti tomu stojí alternativa primátora, držení klíčových resortů a ještě většina v radě, tak se samozřejmě přiklonila k výhodnější nabídce,“ řekl Bém.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

TOP 09 jako třetí hráč ve vyjednávacím kolotoči nakonec odchází do opozice. Koalice jí sice nabídla poslední 11. křeslo v radě, to však volební lídr Zdeněk Tůma odmítl. Podle šéfa pražské TOP 09 Františka Laudáta prý ODS ignoruje přání voličů a počíná si v Praze jako hegemon, který dělá, že nevidí dávno ztracenou podporu lidí. Slovy o přílišném sebevědomí však počínání TOP 09 komentoval také Bém. „TOP 09 jednala tak strašně diletantsky a amatérsky, udělala tolik politických i vyjednávacích chyb, že se nelze divit, že to takto dopadlo,“ řekl dosavadní primátor.

Vítěz pražských komunálních voleb podle Béma především vnesl do vyjednávání těžko přijatelné podmínky. „Řekla (strana TOP 09), kdo má jít personálně z kola ven. Řekla, co všechno chce - a v zásadě chtěla všechno. Navíc udělala to, co v tom důvěrném vyjednávání bylo chápáno jako podraz. To, co se řeklo u jednoho stolu a mělo zůstat prozatím do určité doby v tajnosti, tak se za pár minut dostalo do sdělovacích prostředků,“ zdůvodňoval Bém. Jeho slova však o hodinu později kritizoval Laudát, podle kterého byla nabídka směrem k ODS velkorysejší. „Pan primátor vědomě lhal, nebo lhali vyjednavači při informování na klubu. Například právě občanští demokraté měli na výběr, jestli si chtějí vybrat dohled nad financemi, nebo dopravou. Ten zádrhel nebyl na naší straně,“ reagoval Laudát v Událostech, komentářích.

Výsledek zhruba měsíčního vyjednávání poznamenaly stále vyhrocenější výpady mezi ODS a TOP 09. Strany se vzájemně napadaly ze zákulisního jednání či podrazů, aby následně zasedly k dalším pokusům dohodnout se. Sám Bém jako potenciální vyjednavač by se podle svých slov snažil spory v posledních dnech vyřešit „neodmítnutelnou nabídkou“. Ta by prý mohla zahrnovat možnost zajistit primátorský post jedné straně s tím, že koaliční partner bude mít většinu hlasů v radě spolu s důležitými výbory. „Do poslední chvíle bych se snažil nalézt rozumnou cestu pro spojení těch relativně si blízkých pravicových stran,“ dodal.

„Opencard - ve volbách nám nepomohla, ale neprohrála je“

Pavel Bém na konci měsíce ukončí osmileté působení v čele pražského magistrátu. Jako politik si za tu dobu získal rekordní popularitu i ostrou kritiku. Z křesla primátora, který ročně hospodaří zhruba s 50 miliardami korun, se musel hned v prvním roce svého zvolení vypořádat s následky ničivých povodní. V dalších letech dokázal přilákat investory a snižovat dluh Prahy. „Já jako primátor cítím odpovědnost za vše dobré i špatné, co se v Praze udělalo. Ale moc bych si přál, abychom byli trochu soudní. V roce 2002 - zadlužené finance, město pod vodou, neexistující infrastruktura, nadřazený dopravní skelet neexistoval, investiční tempo nulové. Dnes? Splacené dluhy, vyrovnané hospodaření, infrastrukturní tempo výstavy nejvyšší od roku 1945,“ porovnával Bém.

Odstartoval i řadu velkých investic. Zahájil stavbu tunelu Blanka nebo projekt elektronických karet Opencard za více než 800 milionů korun. Nevýhodné smlouvy se soukromým dodavatelem však spustily sérii auditů i kritiku magistrátní politiky. Podle Béma Opencard lidé plně ocení až s dokončením projektu. „Opencard je nafouknutá bublina, která je třešničkou na nějakém mediálním dortu, že magistrát má problémy s korupcí. Dokažte mi jednu jedinou kauzu… Ano, Opencard byla jednou ze součástí obsahu opoziční kritiky, oslabila pražskou ODS. Ovlivnila projekt, který je na půli cesty. Určitě nám nepomohla, ale myslím, že volby nám neprohrála,“ konstatoval.