Krajský soud v Praze začal projednávat kauzu agresivního řidiče z D1

Praha - Krajský soud v Praze dnes začal rozplétat případ Luboše Laciny, který měl v březnu vytlačit pomaleji jedoucí auto z dálnice D1. Natočila ho u toho dálniční kamera a řidič tak čelí obžalobě z pokusu o těžké ublížení na zdraví. Obviněný řidič, jemuž hrozí až dvanáctiletý trest, dnes u soudu zopakoval, že nešlo o záměr, ale nehodu. Před soudem uvedl, že nechtěl nikomu ublížit, nicméně přiznal, že situaci zřejmě špatně vyhodnotil a udělal chybu. Podle studie ČVÚT potká běžný řidič na českých silnicích agresivního řidiče každých 8 až 10 minut.

22. března tohoto roku se na dálnici D1 ve směru na Prahu stala dopravní nehoda. To není na této dálnici ničím neobvyklým, ale podle záznamů dálniční kamery byla ona nehoda úmyslným činem. Řidič Škody Superb totiž podle záznamu vytlačil z dálnice šestadvacetiletou ženu v mazdě, která vylétla z dálnice, následně se několikrát přetočila a narazila do stromu. Řidička naštěstí vyvázla s odřeninami a její spolujezdec bez zranění. Oba dnes vypověděli, že těsně před nehodou na ně Lacina gestikuloval. Z jejich výpovědí vyplynulo, že na ně najel schválně. Šestadvacetiletá žena uvedla, že od té doby kvůli strachu neřídí.

Luboš Lacina, obviněný:

„Já od samého počátku cítím vinu za způsobení té nehody. Ale tvrdím, že to, z čeho jsem viněn, není pravda. Neměl jsem v úmysl někomu ublížit.“

Vyšetřovatel po události obvinil čtyřicetiletého muže z pokusu trestného činu těžkého ublížení na zdraví. Podle vyšetřovací verze řidiče rozčílila pomalá reakce ženy při předjíždění kamionu. Nejdřív jí měl z okénka ukázat vztyčený prostředníček a pak do ní z boku najet.

Kvůli incidentu měl Luboš Lacina problémy v zaměstnání. Vedení pivovaru Prazdroj, kde pracuje jako manažer, mu pozastavilo výkon funkce. Později se s ním kvůli presumpci neviny dohodlo na návratu do práce.