Toyota představila nový Prius Plug-in

Tokio - Japonská automobilka Toyota představila své nejbližší plány na spuštění tzv. zelených aut. V průběhu příštích 2 let vyjede s několika klasickými hybridy a také s úplně novým modelem Prius Plug-in. Nový model se vyznačuje nízkými náklady na provoz a relativně krátkou dobou dobíjení. Vůz má v kombinované spotřebě udávané necelé tři litry na 100 kilometrů. Nový Prius Plug-in umožňuje jízdu jak v hybridním režimu, tak i pouze na elektřinu.

Toyota je jednou z mála automobilek, které mohou vynaložit na výzkum a vývoj nových technologií miliardy dolarů. Víc než 10 let je tak jedničkou ve výrobě hybridů a nyní přichází na trh s modelem Prius Plug-in, který má až dvacetikilometrový dojezd na elektřinu. Doba nabíjení auta se v závislosti na stavu vybití baterie pohybuje od 100 do 125 minut, zbývající čas se zobrazuje na energy displeji. Maximální rychlost tohoto vozu je 180 km/h.

„Považuji Plug-in hybrid za dokonalé spojení elektromobilu a hybridních aut,“ uvedl viceprezident automobilky Toyota Takeshi Uchiyamada.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Nový Prius nabídne Toyota už začátkem roku 2012 především v Japonsku, Spojených státech i v Evropě. „Ročně chceme vyrobit přes 50 tisíc aut. Prodejní cena by se měla pohybovat kolem 3 milionů jenů,“ řekl Uchiyamada.

Přísné emisní limity ale nutí i konkurenci jednat a náskok Toyoty se postupně zmenšuje. Zajímavý model Chevy Volt představil na autosalonu v Los Angeles americký koncern General Motors. Má to být první masově vyráběný model s téměř čistě elektrickým pohonem. Na Li-Ionové baterie dojede až 60 km. Teprve potom zapíná malý benzinový motor, který ale funguje spíš jako agregát a dobíjí baterie. Elektrický motor zrychlí z nuly na sto za 8 vteřin a maximálně jede rychlostí 160 km/hod.

Cenově si ale zatím příliš konkurovat nemohou. Chevy Volt z dílny GM by měl začínat v přepočtu na 3 milionech 400 tisících jenů. Elektromobil Leaf od Nissanu se bude prodávat od 3 a tři čtvrtě milionu jenů.

12.1.
Zdroj: ČT24