Počet zneužitých dětí každoročně roste, dnešek je den pro jejich ochranu

Praha – Na dnešní datum připadá Světový den prevence týrání a zneužívání dětí. V této souvislosti proběhne v kině Atlas dvoudenní přehlídka "Odvrácená strana dětství", která připomene i přijetí Úmluvy o právech dítěte. Světový den pro ochranu dětí si v Česku připomínáme od roku 2001. V průměru se na Linku bezpečí obrátí každý den až devět dětí s tím, že jsou týrané.

Podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí navíc počet týraných a sexuálně zneužívaných dětí roste. Loni jich bylo čtyři a půl tisíce a letos už policie eviduje 51 případů znásilnění dětí do 14 let. Svůj podíl na tom mají i příbuzní dětí. „Bývají to z velké části vlastní otcové, nevlastní otcové, strýcové, bratranci, je-li tam nějaký větší rozdíl, relativně je hodně sourozeneckého incestu,“ vypočítává terapeutka Zora Urbánková.

Spousta případů zůstává navíc neodhalená. Ochrana zdraví a životů dětí je v Česku podle odborníků poměrně dobrá, přesto není dostačující. Stěžují si hlavně na absenci centrální koordinace a zbytečné roztříštěnosti pod různá ministerstva.

Na problémy dětí se snaží upozornit i dvoudenní minifestival Odvrácená strana dětství, který dnes začal v Praze. Vedle filmů o týraných dětech se ale organizátoři obecně snažili, aby návštěvníkům otevřeli dveře do dětského světa. Na festivalu se tak budou promítat i komedie jako Mikulášovy patálie nebo Juno. Nejžádanějším ale podle organizátorů bude oscarový film Precious o životě černošské dívky z periferie, kterou šikanuje jak okolí, tak vlastní rodina.

Zneužití dětí
Zdroj: ČT24