Armáda se zbavuje nemovitostí, na prodeji ale často prodělá

Praha - Ministerstvo obrany se chce hromadně zbavovat domů a pozemků. Má jich totiž výrazný nadbytek, se 17 tisíci objekty patří k největším vlastníkům nemovitostí v zemi. Na prodeji některých budov ale paradoxně spíš prodělává. Můžou za to zbytečné průtahy, špatné rozhodování i momentálně nízké ceny na trhu.

Vojenská zotavovna z 80. let na Lipně nedávno prošla rekonstrukcí za 10 milionů. Krátce poté v září 2009 ale přišel najednou příkaz ukončit provoz a nachystat nemovitost k prodeji. Jenže od té doby se nic neděje. Ministerstvo obrany pracuje na odhadu ceny a prodávat se bude nejdřív začátkem příštího roku. Proč vše trvá tak dlouho, není nikdo schopen vysvětlit.

„Komunikujeme teď s ministerstvem financí, aby se tento proces příští rok výrazně urychlil, protože v posledních letech tam často docházelo k umělému zdržování,“ potvrdil ČT ministr obrany Alexandr Vondra. 

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Pochybnosti provázejí i prodej vojenské léčebny v centru Mariánských Lázní. Tu chtělo ministerstvo obrany nejdřív zrekonstruovat. Pak přišly problémy s dodavateli a místo dokončení rekonstrukce ministerstvo přistoupilo k prodeji. Za rekonstrukci se přitom utratilo 74 milionů. Stát dostal za prodej 91 milionů. Čistý zisk za lukrativní velkou budovu tak činí jen 17 milionů. 

Nabízení nemovitostí teď navíc nepřeje ani situace na trhu. Jaroslav Novotný, prezident Asociace realitních kanceláří ČR, říká: „Současná doba nasvědčuje tomu, že rekreační nemovitosti, respektive hotely, nejsou moc poptávány.“ 

Jen pozemků a budov má ministerstvo obrany přes 17 tisíc. Spravuje osm procent všech státních lesů, stále používá pět velkých výcvikových prostorů. Stejný prostor přitom měla k dispozici 6krát větší komunistická armáda. 

Aktuální seznam armádních nemovitostí na prodej najdete ZDE.

Analýzu využití vojenských prostorů teď zpracovává generální štáb. Hotová bude začátkem příštího roku. Pak vedení ministerstva rozhodne, co dál. Úředníci pracují i na plánu prodeje armádních domů a pozemků. Nyní ministerstvo obrany nabízí k prodeji celkem 28 nemovitostí.

  • Vojenská léčebna v Mariánských lázních autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2116/211542.jpg
  • Prodej lázeňského domu Mariánské Lázně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2116/211543.jpg