Policie šetří a zavírá služebny

Praha – Úsporná opatření, jimž se kvůli nižšímu státnímu rozpočtu musí podrobit Policie České republiky, se do práce policistů promítají například rušením policejních služeben. Reportéři ČT zjistili, že služebny mají zaniknout minimálně na jedenácti místech Česka: v Chrástu u Plzně, jihočeské Zlivi, na Severní Terase v Ústí nad Labem nebo v Lázních Kynžvart.

V Královéhradeckém, Libereckém, Olomouckém, Pardubickém a ve Zlínském kraji k rušení služeben nedojde vůbec. „Výběr služebny ovlivňuje celá řada faktorů, je to záležitost bezpečnostní situace v daném místě a dojezdové vzdálenosti,“ vysvětlila mluvčí policejního prezidia Veronika Hodaňová. Lidé z oblastí, kterých se zavírání služeben týká, však kontrují, že i malá vzdálenost může být problém.

„Když napadne sníh, tak i těch 10 kilometrů z Mariánských Lázní, co budou mít policisté navíc, může být někdy rozhodujících,“ podotknul starosta Lázní Kynžvart Miloslav Pecina. „Říkalo se: každý člověk by měl znát svého policistu. K čemu to povede, když je tady zruší? Ti lidé tady je opravdu znají…,“ dodal starosta obce Mnichov nedaleko Kynžvartu Jiří Křenčil.

Reportáž Antonína Bruštíka a Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Policie znepokojené obyvatele ubezpečuje, že její příslušníci budou do lokalit nadále pravidelně dojíždět. Podle Josefa Novotného – hejtmana Karlovarského kraje, kam Lázně Kynžvart spadají – však menší počet policistů může způsobit, že kriminalita poroste. „Úspory musí proběhnout za takových podmínek, aby byla zachována bezpečnost ČR,“ hájí však nadále záměr prezidia mluvčí ministerstvo vnitra Vladimír Řepka.