Vlna lékařských výpovědí odstartovala v Hradci Králové

Hradec Králové – Sedmadvacet lékařů (18 anesteziologů a 9 neurologů) podalo výpověď z fakultní nemocnice v Hradci Králové. Informují o tom Hospodářské noviny (HN). Jde o první větší skupinu, která se připojila ke kampani lékařských odborů „Děkujeme, odcházíme“. Ta reaguje na nízké platy lékařů v tuzemských nemocnicích a čítá již 4100 signatářů.

Podle královéhradeckého anesteziologa a šéfa zdejších odborů Davida Doležala výpověď 18 z 40 anesteziologů výrazně naruší chod nemocnice, neboť bude potřeba zastavit plánované operace a čekací lhůty na operaci se tak prodlouží. Definitivně odejít se kvůli dvouměsíční výpovědní lhůtě lékaři chystají na začátku března.

„K zajištění současného provozu je u nás každý všední den potřeba 35 anesteziologů. Pokud by odešli všichni lékaři, bylo by možné provádět jen akutní operace. Nemocnice by se možná snažila udržet lukrativní kardiochirurgické operace, ale to je tak všechno,“ konstatoval Doležal.

Hromadné podepisování výpovědí by měli lékaři spustit na začátku prosince. „Lékaři si navíc začínají uvědomovat, že pokud výpověď nedají a v nemocnici zůstanou, bude jim od března hrozit, že kvůli nedostatku lidí něco zanedbají a ponesou za to zodpovědnost,“ říká Pavel Vrána, tvář kampaně.

Heger mluví až o 7 000 lékařích

Podle informací ministra zdravotnictví Leoše Hegera je už zhruba 7 000 z 16 000 nemocničních lékařů připraveno odejít. Situaci na včerejším sjezdu České lékařské komory označil za dramatickou. „Informoval už jsem pana premiéra o tom, jak nervozita v lékařských kruzích narůstá, budu ho teď informovat, jak se vše dál vyvíjí, a budu ho žádat, aby se k problému postavila celá koalice,“ řekl.

Jak je to s lékařskými platy?

Česko vynakládá na zdravotnictví zhruba sedm procent HDP, loni to bylo kolem 280 miliard korun. Vyspělé země dávají deset a více procent HDP. Nyní je průměrný plat lékaře se službami a přesčasy za 1,5 úvazku okolo 50 000 - ve státní nemocnici s tarifními tabulkami 48 723 korun a v akciových společnostech 47 266 korun. Průměrná hrubá mzda v ČR je asi 23 200 korun.

Heger očekává, že koalice začne diskutovat o tom, zda výhledově nejsou rezervy pro rok 2012, aby se potřeby lékařů zohlednily. Pro HN nicméně uvedl, že sice jde o vážnou hrozbu, nicméně si myslí, „že tolik jich nakonec výpovědi nepodá, i když jsou naštvaní oprávněně.“ Na splnění platových požadavků lékařů stačí podle odborářů tři miliardy korun. Požadují pro lékaře podle kvalifikace v základním platu bez služeb 1,5 až trojnásobek průměrného příjmu v zemi, až 71 000 korun.

Operace
Zdroj: ČT24/ÚVN