Vedení lidického památníku chce udělat nový odlitek ukradeného děvčátka

Lidice – Vedení lidického památníku chce nechat zhotovit nový odlitek sochy děvčátka, pokud policie ukradenou sochu neobjeví. Památník dětským obětem války tak bude znovu kompletní. Cena nové sochy by se pohybovala okolo 250 tisíc korun a hotová by byla zhruba do měsíce. Vedení památníku ale nejdřív počká 30 dní, zda policie krádež nevyšetří. K pátrání chtějí přispět i producenti snímku Lidice, kteří nabízejí finanční odměnu.

Ukradená socha děvčátka byla vyrobena z bronzu a v sousoší patřila k těm nejmenším. Na výšku měřila zhruba metr a přestože byla dutá, vážila sto kilogramů. Byla součástí sousoší znázorňujícího 82 lidických dětí, které zemřely v červenci 1942 v polském koncentračním táboře v Chelmnu.

Ředitel památníku Milouš Červencl:

„Došlo k dvojitému porušení (signálu na pultu bezpečnostní ochrany) během 3 nebo 4 minut a to vypadá na časový úsek, který zřejmě pachatelům stačil. Jeden být nemohl, protože socha váží asi 80 kilogramů.“

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Chybějící sochy si v pátek odpoledne všimla průvodkyně lidického památníku, na místě zůstala jen část trnu, na kterém byla socha děvčátka připevněna. Podle ředitele lidického památníku Milouše Červencla existují nejméně dvě varianty, proč socha zmizela. Domnívá se, že ji ukradl sběrač kovů nebo že si krádež objednal nějaký sběratel uměleckých předmětů, což je prý pravděpodobnější.

Při pátrání chtějí pomoct i producenti snímku Lidice, kteří vypsali 15tisícovou odměnu za informace vedoucí k nalezení sochy. „Zcela záměrně nenabízíme větší částku, jež by mohla být inspirací pro další bezskrupulózní zloděje ke kradení dalších lidických dětí,“ uvedl dnes v tiskové zprávě producent filmu Adam Dvořák.

Autorka své životní dílo nikdy nespatřila

Autorkou sousoší nazvaného Památník dětským obětem války je sochařka Marie Uchytilová, která na něm spolupracovala až do své nenadálé smrti s manželem Jiřím Hamplem. Své životní dílo umístěné v Lidicích však nikdy nespatřila - prvních třicet soch bylo instalováno až v roce 1995, posledních sedm o pět let později.

Lidice jsou v Česku považovány za jeden ze symbolů nacistického teroru za druhé světové války. Nacisté je vypálili v červnu 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických občanů s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V obci bylo tehdy zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a batolat do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.