Vondra škrtnul hotel i bazén, výstavba ve střešovické nemocnici vyjde levněji

Praha – Kritizovaný projekt výstavby v areálu Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích by měl zlevnit. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) totiž rozhodl o seškrtání některých částí v projektu, celkové náklady by tak měly klesnout z 2,9 miliardy zhruba o miliardu. Píše to server Aktuálně.cz. Odkládá se třeba výstavba tříhvězdičkového hotelu a bazénu, postavena naopak bude léčebna dlouhodobě nemocných, ve které své místo naleznou také váleční veteráni a vojenští důchodci.

Nově by se také měla výrazně snížit možná pokuta pro stát, původně totiž hrozila za nedodržení smluvních podmínek ze strany ministerstva miliardová pokuta, nově je to jen 175 milionů korun. „Obecně mohu říci, že změny nám mají přinést úsporu jedné miliardy a budou více vyhovovat současným potřebám Ústřední vojenské nemocnice. Chci mít také jistotu, že se vyhneme arbitrážím,“ vysvětloval Vondra pro server. 

Ministr prý chtěl původně od smlouvy úplně odstoupit, projekt totiž provázejí mediální spekulace o jeho předražení. Původně se hovořilo o celkových nákladech ve výši 800 milionů korun, v průběhu let ale jeho cena vystoupla až na trojnásobek. Právnici na ministerstvu ovšem Vondrovi odstoupení od smlouvy nedoporučili. Státu by totiž v případě prohry v arbitráži hrozila až miliardová pokuta. 

Také v souvislosti s tímto projektem zaznívá jméno Martina Bartáka - právě za jeho působení ve funkci ministra obrany totiž významně začaly soupat celkové náklady. Když ho ve funkci vystřídal Alexandr Vondra, okamžitě oznámil, že projekt po svém předchůdci prověří.

Stavba nových budov ve vojenské nemocnici je prvním PPP projektem, který bude v Česku realizován. Tato forma výstavby využívá spolupráci státního a soukromého sektoru, čímž se mají pro ministerstvo výrazně snížit náklady. Vondra se nedávno nechal slyšet, že stavba v ÚVN má jako první podobný projekt v ČR důležitý „testovací význam“.