Novou šéfkou zdravotnických odborů je Dagmar Žitníková

Hradec Králové – Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče povede nově dosavadní místopředsedkyně Dagmar Žitníková. V dnešní volbě jí dalo hlas 119 delegátů sjezdu, další místopředsedkyně Ivana Břeňková dostala 47 hlasů. Žitníková nahrazuje ve funkci předsedy Jiřího Schlangra, který stál v čele zdravotnických odborů od roku 1990. Ke konci srpna však na post v odborech rezignoval a od září nastoupil na žádost ministra Leoše Hegera na ministerstvo zdravotnictví jako náměstek, na starosti má zdravotně-sociální oblast a projekty elektronizace zdravotnictví.

Zdravotnické odbory jednají v Hradci Králové od středy, zítra dopoledne by měli odboráři jednat o konkrétní podobě stávky vyhlášené na 8. prosince, už dříve odbory oznámily, že budou zařízení, která se ke stávce připojí, pracovat ve víkendovém režimu. Dalším tématem jednání budou také úkoly zdravotnických odborů na další čtyři roky.   

Sjezdu se účastní necelých 200 delegátů, kteří zastupují na čtyři stovky odborových organizací z nemocnic, záchranných služeb, zdravotních ústavů, psychiatrických léčeben či domovů důchodců. Celkem sdružuje Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče 45 tisíc členů a je tak třetím největším subjektem v Českomoravské konfederaci odborových svazů. 

Dagmar Žitníková se narodila 3. května 1963 v Čeladné, působila mimo jiné ve Fakultní nemocnici v Olomouci, od roku 2004 pracuje jako zdravotnický záchranář v Územním středisku zdravotnické záchranné služby ve Valašském Meziříčí. V odborech působí od roku 1998, místopředsedkyní svazu byla poprvé zvolena v prosinci 2005 a svou funkci obhájila i o rok později. Žitníková je vdaná a má dvě děti.