Rathův náměstek Bušina prodal domy na Proseku neoprávněně

Praha - Bývalý investiční náměstek středočeských krajských nemocnic a někdejší spolupracovník hejtmana Davida Ratha Filip Bušina prodal tři domy na pražském Proseku neoprávněně. Stejně tak neměl právo poslat společnost Zentra do likvidace. Městský soud v Praze dnes prohlásil tato jeho rozhodnutí za neplatná, nebyl totiž 100% vlastníkem společnosti.

Žalobu na Bušinu podal Manfred Švestka, společník rodinné přítelkyně expremiéra Stanislava Grosse (ČSSD) Libuše Barkové. Podle Švestky vlastnila kontroverzní podnikatelka Barková, odsouzená za pojistný podvod k podmíněnému trestu, spolu s Bušinou společnost Zentra. Tato firma odkoupila na podzim roku 2005 pozemky a nemovitosti v ulici Na Vyhlídce od Barkové a expremiérovy manželky Šárky Grossové. Bušina však začal vystupovat jako jediný vlastník Zentry a parcely i domy prodal a společnost zrušil. Švestka, kterému Barková svůj poloviční podíl prodala, uvádí, že ho bývalý náměstek a jeden z obviněných v kauze třísetmilionového daňového úniku Bušina okradl o 15 milionů.

Soud dal podle Lhotákové Švestkovi za pravdu. „Bylo prokázáno, že byl akcionářem,“ uvedla. Bušina měl proto před svým rozhodnutím svolat valnou hromadu společnosti Zentra. „Švestka byl omezen na svých právech akcionáře a na právech rozhodovat o chodu společnosti,“ řekla mluvčí.

Bušina projekt prodal neoprávněně

Bušina u soudu tvrdil, že byl kromě krátkého období vždy jediným a stoprocentním vlastníkem Zentry. Domy prý od žen odkoupil za své peníze, podle výpovědi na policejním oddělení šlo o zhruba 12 milionů korun. S Barkovou se prý dohodl, že zachová původní projekt. To podle něj znamenalo, že se v budovách vystavějí luxusní byty a podnikatelka pro ně sežene kupce. Ústně se prý dohodli, že za to Barková dostane 50 procent ze zisku.

Bušina si prý přestal s expremiérovou známou rozumět zhruba v polovině roku 2006. Barková po něm prý začala požadovat, aby firmu prodal. Když posléze na počátku loňského roku hledal pro Zentru kupce, žádného nenašel. Uvedl, že se proto nakonec rozhodl odprodat majetek společnosti - tedy nemovitosti. Kvůli případu podal Švestka na Bušinu trestní oznámení. Policie však před nedávnem dospěla k závěru, že bývalý hejtmanův poradce trestný čin nespáchal, a případ odložila.

Barková i Bušina jsou „známé firmy“

Barková koupila nemovitosti v Praze 9 za pět milionů korun. Zároveň ručila za šestimilionový úvěr, který si vzala na nákup domu firma Grossové. Od záměru vybudovat spolu luxusní komplex ustoupily obě ženy po vzniku vládní krize, kterou odstartovala podezření ohledně koupě bytu Grossových. Loni v září byla podnikatelka pravomocně odsouzena za pojistný podvod týkající se nemovitostí v jihočeských Buzicích. Dostala dvouletý podmíněný trest.

Bušina byl spolu s dalšími sedmi lidmi loni v červnu obviněn z daňových úniků. Skupina podle státního zastupitelství způsobila škodu ve výši nejméně 300 milionů korun. Hrozí jim pět až 12 let vězení. Bušina kvůli kauze rezignoval na funkci investičního náměstka a bylo mu pozastaveno členství v ČSSD. Kriminalisté v souvislosti s případem obvinili i úředníka středočeského finančního ředitelství Jaromíra Svobodu.

Libuše Barková
Zdroj: ČT24