Česká náměstí ozářily vánoční stromy, začaly adventní trhy

Praha - Na mnoha místech republiky se dnes poprvé rozsvítily vánoční stromy a začaly adventní trhy i vánoční výstavy. V Brně před samotným rozsvěcením stromu letos poprvé zazněla i Rybova Česká mše vánoční. Dvacetimetrový smrk už od pěti hodin svítí i na Staroměstském náměstí v Praze. Slavnostě ho rozsvítil zpěvák Karel Gott. Letos ho zdobí unikátní ozdoby, které připomínají obrazy Alfonse Muchy. Rozsvícení stromu bylo navíc spojeno i s charitativní akcí. Lidé si mohli pomocí DMS zpráv koupit jednu z tisíců žárovek. Adventní čas zahájí i večerní modlitba v Chrámu sv. Víta na Pražském hradě spojená s žehnáním advetním věncům.

Rozsvícení vánočního stromu si nenechaly ujít tisíce Pražanů i turistů, kteří zcela zaplnili náměstí a přilehlé ulice. Na náměstí vyvrcholil i Mezinárodní sborový festival adventní a vánoční hudby. Do Prahy se na něj sjelo na 40 sborů ze 13 zemí Evropy a Singapuru. Na náměstí společně zazpívaly ve čtyři hodiny odpoledne. Staroměstské náměstí je ale v době adventu neodmyslitelně spjato především s vánočními trhy. Letos čeká návštěvníky zhruba stovka prodejních domků, kde mohou ochutnat vánoční pochutiny nebo vybírat z nabídky ozdob, svícnů, jmelí, věnců a dřevěných hraček.

Novinkou je prodej ručně vyráběných betlémů. „Letošní novinkou jsou právě betlémy z dílny z Moravy. Lidé si tady mohou zakoupit betlémy slámové a betlémy vyráběné ze dřeva,“ uvedla mluvčí pražských vánočních trhů Hana Tieze.

Staroměstské náměstí rozsvítil vánoční strom (zdroj: ČT24)

Kromě českých výrobců představují svou produkci i obchodníci z Německa a Maďarska, kteří nabízejí zejména pochutiny typické pro tamní kraje. Pro nejmenší návštěvníky je otevřena dílnička, kde mohou děti vyrábět tradiční vánoční postavy jako čerty, Mikuláše nebo anděly a dospělí posedět se svařeným vínem. Stánky budou otevřeny každý všední den od 9:00 do 19:00, o víkendu se otevírací doba prodlouží do 20:00. Trhy budou v centru hlavního města otevřeny do 2. ledna, na Václavském náměstí budou trvat ještě o několik dní déle.

Charitativní akce, která provázela rozsvěcení stromu, vynesla občanskému sdružení Život dětem 177 822 korun. Peníze půjdou na speciální dětské lůžko pro Kliniku dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.