Za pobodání dětí je obviněn jen jeden z mladíků

Ostrava - Za sobotní pobodání tří dětí v Ostravě-Zábřehu policie v neděli večer obvinila šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z pokusu o vraždu. Policisté nyní podají státnímu zástupci návrh na jeho vzetí do vazby, v případě odsouzení by mohl jít do vězení až na deset let. Druhý, stejně starý mladistvý byl propuštěn, ale policie ho stále prověřuje. Zatím se stále nepodařilo najít útočnou zbraň a dále se vyšetřuje i motiv jednání mladého útočníka.

„Zajišťujeme další svědecké výpovědi. Vyhodnocujeme stopy. Další vyšetřování se bude opírat mimo jiné i o znalecké posudky,“ doplnila policejní mluvčí Darina Majková. Tři děti ve věku devět, 13 a 14 let byly postupně pobodány v sobotu v podvečer v ulicích Svazácká a Patrice Lumumby v ostravské čtvrti Zábřeh.

Záchranáři nejprve vyjížděli ke čtrnáctiletému chlapci, který měl podle mluvčího záchranné služby Lukáše Humpla pobodaná záda a ruku. Pak ošetřovali devítiletého hocha, který měl ze všech tří nejvážnější zranění - vícečetná bodná poranění v oblasti krku, ruky, břicha a pánve a byl v ohrožení života. Nakonec lékaři ošetřovali podle Humpla třináctiletého chlapce s bodným poraněním hrudníku. Podle nedělních informací z nemocnic byl stav chlapců stabilizovaný a i nejvážněji zraněný hoch byl mimo ohrožení života.

Děti jsou ve stabilizovaném stavu

Zdravotní stav devítiletého nejvážněji zraněného hocha, který po útoku skončil ve Fakultní nemocnici Ostrava, je stabilizovaný a školák je mimo ohrožení života, uvedl mluvčí nemocnice Tomáš Oborný. Dva starší chlapci jsou stále v péči lékařů Městské nemocnice Ostrava. Mluvčí zařízení Anna Vidiševská doplnila, že jejich zdravotní stav rovněž zůstává stabilizovaný: „Jsou bez komplikací a mimo ohrožení života.“

Oba mladiství prezentovali na internetu své názory na svět prostřednictvím hudebních videí. V rapových textech, v nichž často používají vulgarismy, řešili především mezilidské vztahy. Jeden z mladíků, s největší pravděpodobností obviněný, v posledních několika dnech vložil čtyři videa hovořící o rozchodu s přítelkyní, jedno z nich doplňuje fotografie mladého muže s nožem v ruce. Podle klinické psycholožky Ludmily Mrkvicové lze těžko mluvit o zkratu, i když mohl mladík jednat pod vlivem alkoholu. Zvláště zarážející prý bylo, že agrese byla opakovaná a na nevinných obětech.