Sníh stále komplikuje dopravu, sněžit začne zase ve středu

Praha - V České republice místy slabě sněží a teploty se pohybují nejčastěji kolem šesti stupňů pod nulou. Od středy se podle meteorologů očekává trvalejší a intenzivnější sněžení, může se vytvářet i ledovka. Silnice ve Zlínském kraji jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. V Karlovarském kraji je po více než 30 hodinách nepřetržitého sněžení dopravní situace nadále komplikovaná. Do vyšších poloh cestáři doporučují zimní výbavu vozidel. Komplikace se objevují na silnicích nižších tříd, hlavní tahy jsou s opatrností sjízdné. Těžký sníh, který během minulých dní v Plzeňském kraji napadl, láme dnes na řadě míst kraje stromy. Spadlý strom blokoval železniční trať z Mariánských Lázní do Plzně. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde, mimořádnosti na železnici naleznete zde.

Sněhovou nadílku v ulicích Prahy dnes opět odklízí všechna dostupná technika. Mluvčí Technické správy komunikací Praha Eliška Chlumská uvedla, že sypače na komunikace vyjely v neděli a od té doby pracují nepřetržitě. Největší komplikace v dopravě hlásí policisté z nového úseku Pražského okruhu. Ráno provoz přibrzdily bedny s pivem, které se vysypaly z projíždějícího auta. Další problémy způsobila po sedmé nehoda autojeřábu a kamionu na sjezdu z dálnice D5 do Novořeporyjské ulice směrem na Brno. Komunikace byla několik minut úplně neprůjezdná. Pomalu jedoucí souvislé kolony byly dopoledne na vytíženém Nuselském mostě, v ulici K Barrandovu, V Holešovičkách, Argentinské a Legerově ulici.

Počasí během dne

Zataženo až oblačno, místy sněhové přeháňky nebo slabé sněžení. Zpočátku ojediněle, během dne místy skoro jasno. Nejvyšší teploty -7 až -3 °C, v 1 000 m na horách kolem -8 °C. Zpočátku slabý proměnlivý, postupně mírný východní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Většinu silnic v Pardubickém kraji dnes pokrývá sníh. Na státních komunikacích je po solení rozbředlý, na ostatních cestách často ujetý. Všechny jsou však průjezdné, na mnoha místech vznikají sněhové jazyky. Opatrní by měli být řidiči zvláště na Hlinecku, kde v noci napadlo do deseti centimetrů nového sněhu.

Na některých silnicích se tvoří sněhové jazyky

Na silnicích v Krkonoších se dnes kvůli nárazovému větru mohou tvořit sněhové jazyky. Na Rychnovsku hrozí náledí. Ráno slabě sněžilo jen v Krkonoších a Orlických horách. Teploty se v Královéhradeckém kraji pohybovaly od minus dvou do minus osmi stupňů Celsia.

Na sněhovou kaši či ujetou vrstvu sněhu dnes narazí motoristé na některých silnicích v Olomouckém kraji. Jízdu se zvýšenou opatrností jim správci silnic doporučují zejména na severu regionu.

V současnosti leží nejvíc sněhu na Přimdě, podle údajů ČHMÚ z dnešního rána je zde 34 centimetrů. Lysá hora a jesenický Šerák hlásí 29 centimetrů, Pec pod Sněžkou pak 23.

Spadlé stromy blokují dopravu

Situaci navíc komplikují stromy padající pod vahou sněhu. Na západě Čech spadl strom na ranní rychlík jedoucí z Chebu do Prahy na trati mezi Chodovou Planou a Mariánskými Lázněmi. „Strojvedoucí zhruba na vzdálenost 300 metrů uviděl vyvrácený strom, který ležel na trakčním vedení,“ popsala mluvčí ČD Radka Pistoriusová. Ve vlaku bylo zhruba 50 cestujících, které z těžko přístupného místa až po dlouhém čekání odvezl motorový vůz. Nehoda se ale obešla bez zranění, oznámil mluvčí hasičů Martin Kasal. Další vlaky byly nahrazeny autobusem. Trať se tam podařilo zprůjezdnit až odpoledne krátce po půl jedné. Škoda je podle železničářů v řádu desítek tisíc korun.

Do dalšího spadlého stromu narazilo v Karlových Varech auto. Hasiči dosud v kraji vyjížděli ke zhruba 20 případům vyvrácených stromů. Není vyloučeno, že počet těchto případů ještě vzroste. Hasiči asistovali rovněž u několika dopravních nehod, které většinou souvisely s kluzkými silnicemi.

Největší překážkou provozu mohou dnes být, stejně jako v pondělí, kamiony uvízlé ve stoupáních. Dopravu zastavily hned několikrát, naštěstí ne nadlouho. Kamiony v noci nemohly vyjet například u sjezdu z dálnice D1 v Koberovicích, v Jimramově a ve Štokách.

Lyžařské areály na Šumavě v pátek zahájí sezonu

Ve Skiareálu Lipno začne v pátek zimní sezona. Na sjezdovkách leží dnes až 45 centimetrů sněhu, další do víkendu přibude. Na jihu Čech začne nová lyžařská sezona i v dalších centrech, třeba v Zadově a na Libíně na Prachaticku.

Od středy bude opět sněžit, na Vánoce se oteplí

Ve středu začne na severozápadě ČR opět sněžit, do čtvrtečního rána napadne 10 až 20 cm sněhu. Meteorologové varují před závějemi a sněhovými jazyky. Víkend by měl být prakticky beze srážek, ale očekává se mrazivé počasí. Teploty mohou ráno ojediněle klesat až k minus 20 stupňům, na většině území však bude mezi minus 8 a minus 12 stupni. Podle dlouhodobé předpovědi budou mrazy a sníh jen začátkem prosince. Na zbytek měsíce se očekává déšť se sněhem, na Vánoce stoupnou teploty k pěti stupňům.

  • Sníh zasypal ulice ve městech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2138/213725.jpg
  • Strom spadl na rychlík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2140/213969.jpg
  • Krkonoše autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2131/213054.jpg