Mrazy mobilizují charity, bezdomovci míří za teplem

Praha - Tak jako každou zimu i letos příchod prvních mrazů upozorňuje na osudy lidí, kteří postrádají střechu nad hlavou. A tak jako každou zimu i letos se velká města potýkají s nedostatkem lůžek pro lidi bez domova. V Brně bude letos nově otevřeno noční krizové centrum o padesáti místech, které pro bezdomovce provozuje charitativní organizace Armáda spásy. V Plzni bezdomovcům nově slouží stavební buňky v Domově u svatého Františka a například kraj Vysočina z dvou set míst v azylových domech nabízí posledních dvacet.

Brno: Azylové centrum z jídelny

V Brně žije podle posledních odhadů asi 1 300 lidí bez střechy nad hlavou. Noclehárny a azylová střediska se plní hlavně při ochlazení. Armáda spásy proto musela již minulý týden otevřít své noční centrum, v nějž se po setmění mění jídelna v brněnské Mlýnské ulici. Umožnil to magistrát, který přislíbil dotaci, jež náklady spojené s provozem pokryje. V minulosti byly s provozem zařízení potíže kvůli nedostatku peněz.

Reportáže o bezdomovectví v Plzni a na Vysočině (zdroj: ČT24)

Centrum nyní využívá zhruba 40 lidí. V nočním centru lze přečkat noc vsedě za jídelními stoly, popřípadě na zemi. Organizace dále provozuje noclehárnu s bezmála 140 lůžky.

Plzeň: Charita u františkánů

V Plzni žije podle aktuálního sčítání 207 bezdomovců. Reálný stav ale může být podle pracovníků charitních zařízení až o 30 % vyšší. Osobám bez přístřeší nově poslouží stavební buňky přeměněné na noclehárnu, které provozuje charita u sv. Františka. Buňky pro bezdomovce měly fungovat už loni, jejich otevření ale zdržely protesty obyvatel sousedních objektů.

Přístřeší poskytnou dvaceti lidem. Kapacita domova se tak zvýšila o čtyřicet procent, ani to ale v mrazech nestačí. „Buňkami jsme uspokojili zhruba polovinu zájemců, kteří v předchozích letech přicházeli a měli možnost být jenom na židli,“ uvedl Džemal Gërbani z plzeňské městské charity. Obyvatelé musejí dodržovat řád stanovený charitou – v objektech se nesmí kouřit a od desáté večerní platí noční klid. Alkohol je zakázaný.

Jihlava a Žďár: Téměř všechna místa rozebrána

Azyl lidem bez domova nabízí i ubytovna pro muže ve Žďáru nad Sázavou. Ubytování nabízí čtyřiadvaceti mužům, další mohou v případě nouze přespat na lehátkách v prostorách chodby nebo kulturní místnosti. Málo místa zbývá i ve střediscích v Jihlavě. „V současné domě máme asi kapacitu 200 míst a asi 20, které jsou volné,“ informoval radní pro oblast sociální služby kraje Vysočina Jindřich Krčál.

Na Vysočině funguje osm azylových domů, z toho tři jako ubytovny pro muže. Zbývající jsou pro otce a matky s dětmi.

Olomouc: Sbírka Krajíc chleba pro chudé

V Olomouci již podeváté probíhají Dny o bezdomovectví, které pořádá tamější charita. V rámci sbírky Krajíc chleba pro chudé mohou lidé přispět na potraviny pro lidi bez domova. Letos se koná počtvrté a v minulých letech se v nich podařilo shromáždit řádově desítky tisíc korun. Peníze jdou výhradně na potraviny pro lidi žijící na ulici.

„Lidí bez domova přibývá, zvyšuje se například počet žen. Za alarmující lze označit to, že se zhoršuje stav bezdomovců a zvyšuje se hloubka jejich sociálního propadu. O to hůře pak mohou využít sociálních služeb,“ uvedl vedoucí Střediska Samaritán pro lidi bez domova Petr Prinz.

Charita Olomouc lidem bez střechy nad hlavou poskytuje pomoc například v azylovém domě, denním centru, ordinaci pro bezdomovce a nocležně. Zájem o tyto služby narůstá. „Například v azylovém domě pro muže máme v pořadníku 20 mužů a deset žen. Je to nebývalé a zřejmě se již projevují dopady hospodářské krize,“ uvedl Prinz. Obsazeny jsou i nocležny pro muže s 16 místy a deseti místy pro ženy. V obou už přidali pracovníci přistýlky.

  • V Brně je třináct a půl tisíce bezdomovců autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1830/182961.jpg
  • Azylové centrum autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2140/213985.jpg
  • V příbytku bezdomovce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2140/213983.jpg
  • Příbytek bezdomovce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2140/213984.jpg