Středočeský kraj propustí kvůli vládním škrtům 75 ze 670 úředníků

Praha - Středočeský krajský úřad propustí 75 ze 670 současných úředníků. Důvodem je krácení peněz na výkon státní správy, řekl dnes novinářům hejtman David Rath (ČSSD). Dotyční zaměstnanci úřadu budou propuštěni mezi lednem a březnem příštího roku. Bez náhrady bude podle Ratha zrušeno například celé oddělení, které kontroluje rozpočty obcí.

„Vláda nám oznámila, že nám posílá zhruba o 12 milionů na výkon státní správy méně, takže nezbývá než zredukovat počty pracovníků krajského úřadu. Ta redukce bude poměrně dramatická,“ uvedl Rath. Podle něj to dojde tak daleko, že kraj přestane kontrolovat rozpočty obcí, což dosud dělal za ministerstvo financí. „Nemohu vyloučit, že v průběhu roku se to může týkat i sociálních ústavů,“ upozornil hejtman.

Opatření podle něj schválili tento týden krajští radní a nyní je již projednáváno s odbory. Propuštění úředníci podle Ratha dostanou pouze odstupné, které vyplývá ze zákoníku práce.

Stejný problém řeší i ostatní města. Například ve Slaném kvůli snížení příspěvků od státu příští rok propustí 16 zaměstnanců, odchody úředníků avizovala i říčanská radnice. Dotovat platy státních úředníků nechtějí ani v Příbrami.