Fond ohrožených dětí pomáhal už 36 tisícům dětem

Praha - Fond ohrožených dětí (FOD) slaví 20 let své existence. Za tu dobu řešil téměř 36.000 případů dětí v nouzi. Před deseti lety vznikly z iniciativy fondu takzvané Klokánky, zařízení poskytující dětem péči podobou rodině. Za deset let Klokánky prošlo skoro 3 000 dětí. Ve 120 bytech v současnosti žije 451 dětí, průměrně v nich zůstávají půl roku, některé ale i léta. Klokánky jsou neustále plné, úřady je totiž často upřednostňují před zařízeními ústavní výchovy.

Fond ohrožených dětí se věnuje rovněž vyhledávání vhodných rodin pro opuštěné děti. Zatím se mu podařilo umístit do rodin téměř 700 dětí, většinou různě zdravotně postižených a znevýhodněných pro běžnou adopci. Ve 105 případech se podařilo předat náhradním rodinám přímo mimino od původních rodičů.

Klokánky slouží jako azylové zařízení pro ohrožené děti. Soudy je tam posílají na nezbytně nutnou dobu, než se rozhodne, jak se vyřeší jejich situace. Přes 60 procent dětí vrací do původní rodiny, čtvrtina dětí zamíří do náhradní rodinné výchovy.

V Česku existuje 28 Klokánků. Z toho 12 Klokánků funguje přímo v rodinách pracovníků fondu. První klokaní rodina se ujala prvního ohroženého dítěte 1. září 2000, za tu dobu touto konkrétní rodinou prošlo na 150 dětí.

FOD čelil za 20 let své existence i mnoha problémům. Jednu dobu byl pod drobnohledem Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který prověřoval, zda fond neporušuje zákon zveřejňováním citlivých informací o dětech na internetu. Na webových stránkách fondu byly uveřejněné texty, jakoby inzeráty na děti včetně fotografií a popisu jejich zdravotních obtíží. FOD formu textů pozměnil a odstranil většinu fotografií a citlivých údajů. Fond ovšem kritizovali také pediatři z České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP). Obviňovali fond z obchodování s dětmi. Soud rozhodl o tom, že se má lékařská společnost FOD omluvit a zaplatit 100.000 korun odškodné.

Zakladatelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková
Zdroj: Michal Doležal/ČTK