Heger zkompletoval tým „reformních“ náměstků

Praha - Zdravotnickou reformu chce ministr Leoš Heger (TOP 09) realizovat s týmem šesti náměstků, novinářům dnes představil posledního, který v týmu přibyl, náměstka pro zdravotní péči Vítězslava Vavrouška (ODS). Z koaliční dohody vyplývá, že personální obsazení postu náleží občanským demokratům, Heger by si ale podle svých slov Vavrouška klidně vybral i bez této dohody. Sestavení týmu trvalo Hegerovi pět měsíců, objevily se už i spekulace, že by ho v čele resortu mohl nahradit Jaromír Drábek, který vede ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Vrcholové vedení je kompletní a nyní můžeme na reformních krocích, se kterými jsme už začali, pracovat naplno,“ řekl ministr. Vavroušek má na starosti oblast poskytování péče, je to v legislativním plánu pro příští pololetí. Zákon o zdravotních službách bude podle Hegera patřit k zásadním zákonům, které by měly zdravotnictví výrazně změnit.

Nový náměstek ministra zdravotnictví Vítězslav Vavroušek:

„Myslím si, že největší deviza mého příchodu může být v tom, že znám místa, kde se prakticky provádí opatření vyplývající z legislativního procesu, což je někdy velmi překvapivé, jaké následky to mívá. Myslím si, že jsem schopen hledat rovnováhu mezi těmito tendencemi.“

Brífink ministra zdravotnictví k představení náměstků (zdroj: ČT24)

Při představení se Vavroušek řekl, že původní profesí je anesteziolog, má dvacetiletou praxi u resuscitačního lůžka, 17 let vedl nemocnici a v Senátu zastával post místopředsedy zdravotního výboru. Heger dodal, že Vavroušek byl ředitelem nemocnice Šternberk, pokládá za důležité, že vedl menší zařízení. Ministerstvu prý bylo vyčítáno, že preferuje velké nemocnice, které přímo zřizuje. „Tímto jsme získali jakousi rovnováhu a věřím tomu, že budeme považováni za rozumného arbitra v nemocniční sféře a budeme se k ní chovat vyváženě,“ řekl.

Z původní sestavy po Hegerově předchůdkyni Daně Juráskové (ODS) zůstali na ministerstvu jen legislativní náměstek Martin Plíšek (TOP 09) a hlavní hygienik Michael Vít, který „přežil“ už několik ministrů. Post prvního náměstka převzal Hegerův stranický kolega Vladimír Pavelka po Marku Šnajdrovi (ODS), který se po úspěchu ve sněmovních volbách přesunul do poslanecké lavice. Heger má také nového náměstka pro ekonomiku Petra Noska a náměstka pro informatiku, bývalého šéfa zdravotnických odborů Jiřího Schlangra.

Náměstkyni pro zdravotní péči Markétu Hellerovou Heger propustil, protože nesouhlasil s tím, jak legislativně upravuje vzdělávání lékařů. Vavroušek přichází právě na její místo. Současného mluvčího Vlastimila Sršně si Heger ponechal.

Náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek
Zdroj: ČT24