Navigace, která řidiče upozorní na kolonu? V Česku zatím utopie

Praha – Kolonám a jiným problémům způsobeným sněhem by se řidiči mohli vyhnout prostřednictvím autonavigace, varovný systém ale v Česku stále nefunguje. Přitom už dva roky existuje ostravské Národní centrum dopravních informací, které má informace shromažďovat a dál šířit.

Informací je podle Národního centra dopravních informací dost, problém ale instituce vidí na straně samotných navigačních technologií. Některé nedokáží zobrazit třeba události na silnicích nižších tříd, jiné nejsou zase nastaveny na české podmínky. „My jsme se snažili to naše vysílání optimalizovat tak, aby ho mohlo přijímat co nejvíce dostupných přístrojů na trhu,“ řekl pro ČT koordinátor projektu z Národního centra dopravních informací Jaroslav Zvára. Manažer a výrobce navigací Robert Červenák ale oponuje: „Pokud jsou informace předávané přes TMC nepřesné, pak jde asi o chybu poskytovatelů, ne o chybu hardwaru.“

Do systému dopravních informací posílají data o problémech na silnicích především policisté a hasiči, přispívat ale mohou i samotní řidiči. „Od půlnoci včerejšího dne jsme poskytli necelých 500 dopravních informací, které jsme pak ještě různým způsobem aktualizovali,“ prohlásil vedoucí policejního operačního odboru Petr Vaňata.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Data putují do ostravského centra, které je zakódované odešle do rádií, mobilů nebo právě navigací. Využívá k tomu nejen vysílačů Českého rozhlasu, ale také soukromých. I tam se skrývá další problém. „Otázkou zůstává, zda po cestě nedochází k nějakému pokřivení či ztrátě informace,“ míní Karel Hanzelka z ministerstva dopravy. Ke zlepšení situace by podle Národního centra dopravních informací přispělo především ujasnění pravidel zákonem. K tomu se ale zatím ministerstvo nechystá.

Navigace
Zdroj: ČT24