Praha – Kde se dá v Česku nejlépe najíst? Odpověď dává ročenka Grand Restaurant 2011 sestavená Pavlem Maurerem, který stav českých restaurací sleduje už patnáct let. Při hodnocení se on i stovky dalších milovníků dobrého jídla zaměřili na používání čerstvých surovin, příjemnost číšníků i na odpovídající ceny. Nejnovější gastronomický přehled nejlepších restaurací svědčí o tom, že kulinářský zážitek nedopřejí jen restaurace v Praze, ale také v Brně, Karlových Varech, Ostravě nebo Olomouci.
Grand Restaurant není jen v Praze
Čeští gurmáni se v uplynulých letech přejedli exotických specialit, stále žádanější je naopak tuzemská kuchyně. Také proto první místo Maurerova výběru obhájila restaurace Tomáše Karpíška La Degustation Bohême Bourgeoise. Druhou příčku obsadila Terasa U Zlaté studně, kde měl původně na své návštěvě Prahy povečeřet i americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle. Třetím nejlepším podnikem v republice je podle Maurerova výběru restaurace Allegro v hotelu Four Seasons.
„Letošní ročník byl zajímavý v tom, že máme tři skokany roku, kteří nejsou ani z Prahy. Jeden je z Brna, jeden je z Mcel a jeden je z Velkých Číčovic. Že nejen v Praze je skvělá gastronomie, to je skvělá zpráva,“ upozorňuje autor ročenky Pavel Maurer.
Maurerův žebříček nemá ambice vyrovnat se slavným michelinským hvězdičkám. Za patnáct let své existence už si ale mezi českými gurmány vydobyl pevné místo. To potvrzuje i Martin Štangl z podniku La Degustation Bohême Bourgeoise, který se už druhý rok drží na špici české gastronomie: „Určitě se to projevilo v návštěvnosti naší restaurace. Víc se o nás ví a samozřejmě i pro cizince, kteří přijedou do České republiky, je tahle příručka vodítko.“
Odhalit zajímavé pokrmy by měl i druhý ročník gastronomické přehlídky Grand Restaurant Festival, který se chystá od 15. ledna do 15. února příštího roku. Letos poprvé zamíří o Brna, Karlových Varů, Liberce, Olomouce, Ostravy a Plzně.
Průvodce Grand Restaurant je sestaven na základě nezávislých názorů od dobrovolných hodnotitelů. Tajně a za svoje peníze navštívili letos přes šest set gastronomických podniků v Česku. Autoři průvodce obdrželi hodnocení od osmi set gurmánů, kteří letos poprvé projedli přes deset milionů korun.
- Terasa U Zlaté studně zdroj: Stránky restaurace http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2151/215007.jpg
- Maurerův výběr Grand Restaurant 2011: Absolutní vítěz Martin Štangl - Restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise autor: František Ortmann, zdroj: Grand Restaurant http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2151/215004.jpg