Grand Restaurant není jen v Praze

Praha – Kde se dá v Česku nejlépe najíst? Odpověď dává ročenka Grand Restaurant 2011 sestavená Pavlem Maurerem, který stav českých restaurací sleduje už patnáct let. Při hodnocení se on i stovky dalších milovníků dobrého jídla zaměřili na používání čerstvých surovin, příjemnost číšníků i na odpovídající ceny. Nejnovější gastronomický přehled nejlepších restaurací svědčí o tom, že kulinářský zážitek nedopřejí jen restaurace v Praze, ale také v Brně, Karlových Varech, Ostravě nebo Olomouci.

Čeští gurmáni se v uplynulých letech přejedli exotických specialit, stále žádanější je naopak tuzemská kuchyně. Také proto první místo Maurerova výběru obhájila restaurace Tomáše Karpíška La Degustation Bohême Bourgeoise. Druhou příčku obsadila Terasa U Zlaté studně, kde měl původně na své návštěvě Prahy povečeřet i americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle. Třetím nejlepším podnikem v republice je podle Maurerova výběru restaurace Allegro v hotelu Four Seasons.

„Letošní ročník byl zajímavý v tom, že máme tři skokany roku, kteří nejsou ani z Prahy. Jeden je z Brna, jeden je z Mcel a jeden je z Velkých Číčovic. Že nejen v Praze je skvělá gastronomie, to je skvělá zpráva,“ upozorňuje autor ročenky Pavel Maurer.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Maurerův žebříček nemá ambice vyrovnat se slavným michelinským hvězdičkám. Za patnáct let své existence už si ale mezi českými gurmány vydobyl pevné místo. To potvrzuje i Martin Štangl z podniku La Degustation Bohême Bourgeoise, který se už druhý rok drží na špici české gastronomie: „Určitě se to projevilo v návštěvnosti naší restaurace. Víc se o nás ví a samozřejmě i pro cizince, kteří přijedou do České republiky, je tahle příručka vodítko.“

Odhalit zajímavé pokrmy by měl i druhý ročník gastronomické přehlídky Grand Restaurant Festival, který se chystá od 15. ledna do 15. února příštího roku. Letos poprvé zamíří o Brna, Karlových Varů, Liberce, Olomouce, Ostravy a Plzně.

Průvodce Grand Restaurant je sestaven na základě nezávislých názorů od dobrovolných hodnotitelů. Tajně a za svoje peníze navštívili letos přes šest set gastronomických podniků v Česku. Autoři průvodce obdrželi hodnocení od osmi set gurmánů, kteří letos poprvé projedli přes deset milionů korun.

  • Terasa U Zlaté studně zdroj: Stránky restaurace http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2151/215007.jpg
  • Maurerův výběr Grand Restaurant 2011: Absolutní vítěz Martin Štangl - Restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise autor: František Ortmann, zdroj: Grand Restaurant http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2151/215004.jpg