V jižních Čechách kazí mráz pyrotechnikům jejich dílo

Český Krumlov (Jihočeský kraj) – Pyrotechnici v jižních Čechách museli přerušit vyzvedávání nevybuchlé munice z druhé světové války. Důvodem je mimořádně tuhý mráz, který znemožňuje průzkum terénu. Doposud vyprostili z utajovaného místa více než 1 600 kilogramů německých a maďarských protileteckých granátů. Využívají k tomu hledací techniku na miny, především však pracují ručně. Oblast zůstává z bezpečnostních důvodů dále nepřístupná a přísně hlídaná a místo nálezu se stále tají. Policisté se totiž obávají, že by jej mohla objevit veřejnost a chtějí proto munici odstranit co nejdříve. Podle krajského pyrotechnika jde o největší nález za posledních deset let v rámci kraje.

Pořád ještě se tady pyrotechnici pohybují jen po vyšlapaných cestičkách. Místo šplouchání ledového bahna se ale v celé oblasti ozývá už jen pískání detektorů. Sníh pyrotechnikům příliš nevadí, obrovským problémem jsou však velmi nízké teploty, kvůli kterým už promrzla zem. „Nyní se provádí povrchový sběr. Počasí to velice zkomplikovalo, munice se totiž nachází v zámrzové hloubce,“ uvedl pyrotechnik Ladislav Zágiba. Ze zmrzlé země by totiž pyrotechnici museli staré granáty dobývat pomocí krumpáčů, a to i veteráni z Iráku a Afghánistánu považují za příliš nebezpečné.

Mrazivé počasí ve skutečnosti nejvíc zkomplikovalo život řadovým policistům, kteří místo nálezu i rozlehlou bezpečnostní zónu kolem nepřetržitě hlídají. „Musíme samozřejmě celou oblast ve spolupráci s Armádou České republiky hlídat. Neustále, to znamená celých 24 hodin,“ potvrdila mluvčí Policie ČR Český Krumlov Michaela Pavlíčková. Policie totiž nechce riskovat. I když je zbývající munice momentálně téměř nedosažitelná, může představovat velké lákadlo. Některé granáty jsou přitom v překvapivě dobrém stavu, výbušnina uvnitř je suchá a funkční. „Teď je to vytažené z nábojnice, kterou jsme vyzvedli včera. Po této stránce je to funkční,“ dokumentuje Ladislav Zágiba.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Policie prozatím shromažďuje nálezy ve speciálním areálu daleko od obydlených oblastí.

Munice z druhé světové války je i po desítkách let stále hrozbou.
Zdroj: ČT24