Smog v Čechách ustupuje, Moravu dál trápí

Praha - Rozptylové podmínky na severu Čech se zlepšily a smogový stav regulace by mohl být během večera odvolán. V Ústeckém kraji platí stav regulace od pátku a znamená výrobní omezení pro největší znečišťovatele ovzduší. Situace se horší na severu Moravy. Na Ostravsku, Karvinsku a Třinecku signál regulace dál platí. Denní limit polétavého prachu je překročen už šestinásobně.

Na Ústecku byl stav regulace vyhlášen poprvé za poslední dva roky. Koncentrace prachu překročila v sobotu limit pro regulaci i v České Lípě v Libereckém kraji, vyhlášena tam ale nebyla. Brzy totiž začaly opět klesat.

Ostravsko, Karvinsko a Třinecko se ale i dále potýká se smogem. Ve Věřňovicích na Karvinsku průměrné denní koncentrace polétavého prachu ráno překročily denní limit 50 mikrogramů na metr krychlový už šestinásobně. Signál regulace platí pro Ostravsko a Karvinsko od pátečního večera, v noci na sobotu ho meteorologové rozšířili pro Třinecko. Znečišťovatelé ovzduší v regionu tak musejí dodržovat své regulační řády. Během dne by se měla imisní situace v kraji pozvolna zlepšovat.

Mapa znečištění ovzduší na stránkách ČHMÚ.

K 06:00 bylo nejhorší ovzduší ve Věřňovicích, kde měřicí stanice zaznamenaly průměrnou denní koncentraci PM10 311 mikrogramů na metr krychlový. Pětinásobně byl denní limit překročen v Opavě, kde průměrná denní koncentrace prašného aerosolu dosáhla 251 mikrogramů. Nad 150 mikrogramy, tedy nad trojnásobkem denního limitu, se k 06:00 stále držely Český Těšín, Havířov, Karviná, Orlová, Třinec i Frýdek-Místek.

Oproti sobotě se k dnešnímu ránu zlepšila imisní situace v Ostravě; na čtyřech z pěti měřicích stanic klesly průměrné denní koncentrace PM10 pod 100 mikrogramů na metr krychlový. Více než dvojnásobek denního limitu je pouze v ostravských Bartovicích, a to 141 mikrogramů.

V oblastech, kde množství polétavého prachu překročilo čtyřnásobek a trojnásobek denního limitu, by lidé s dýchacími potížemi a srdečním onemocněním, senioři a malé děti vůbec neměli chodit ven. Zdraví lidé by se při pobytu venku měli vyvarovat fyzické zátěže. Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejhorším v zemi. Lidé jsou tam vystaveni zvýšené koncentraci znečišťujících látek, které mohou nepříznivě působit na zdraví.