Obviněný starosta Kasič rezignoval, zůstává zastupitelem

Pardubice - Obviněný starosta třetího městského obvodu Pardubic Ján Kasič (ČSSD) dnes rezignoval na svou funkci a zůstal jen řadovým zastupitelem. Policie Kasiče na základě televizní reportáže a skryté kamery obvinila z podplácení. Nově zvoleným starostou se dnes rozhodnutím zastupitelů stal Vítězslav Štěpánek (ODS), který vedl malou radnici od roku 2004 a jehož strana letošní komunální volby v obvodu vyhrála.

Po zvolení starosta Štěpánek navrhoval, aby se změnilo složení rady, neboť ODS v ní má jen jednoho zástupce. Volit novou radu zastupitelé ale většinově odmítli. Kasič odeslal rezignační dopis, že se vzdává funkcí starosty i radního, už minulý týden. „Bylo zbytečné, abych v nich sestrvával dál, dokud se to všechno nevyšetří,“ řekl. S tím, co je o něm prezentováno v médiích, ale nesouhlasí.

Kasič rovněž požádal o přerušení funkcí v ČSSD. Přestal být předsedou na Dubině a místopředsedou okresního výboru strany. Stále je ale zastupitelem obvodu a na velké radnici, ještě podle svých slov neví, zda jimi zůstane i nadále. Náměstek primátorky Jindřich Tauber (ČSSD) dnes řekl, že pokud Kasič neodstoupí sám, z klubu jej vyloučí sami.

Telefonát Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Třetí obvod vedl Kasič zhruba měsíc. Na konci listopadu jej společně s novinářem Svatoplukem Kodetem zadrželi policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Minulý týden byli oba obviněni z podplácení. Oba muži se pokusili uplatit reportéry televize Prima, kteří o starostovi připravovali reportáž. Kodetovi bylo členství v ČSSD pozastaveno. Sám o nic nepožádal. Žádné funkce neměl.