SkyToll: Mýtný systém by mohl fungovat na silnicích už nyní

Bratislava - Slovenská společnost SkyToll vyzkoušela svůj satelitní mýtný systém na trase z Bratislavy do Prahy. Využila přitom dálnice i silnice nižších tříd. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl ředitel firmy Matej Okáli. Celkem přitom zkušební vůz najel 250 kilometrů. Cílem byla snaha ukázat ministerstvu dopravy, že systém by mohl fungovat už teď.

„Test potvrdil, že za krátkou dobu jsme schopni implementovat geosystém do systému silnice tak, abychom mohli zpoplatnit silnice v České republice,“ řekl ředitel divize Mobility Jan Maj. Známá je i cena, rozšíření mýta na 9 000 kilometrů první, druhé a třetí třídy by podle SkyTollu stálo 3,6 miliardy korun. Dalších osm firem své nabídky nezveřejnilo. Jen u Kapsche se spekuluje, že za mikrovlnné zpoplatnění 2 500 kilometrů silnic první třídy by stát zaplatil 4,8 miliardy korun. Zástupce Kapsche dodává, že nabídka SkyTollu je podle něj neúplná a nereálná. Ani ministerstvo dopravy podrobnosti neoficiálních nabídek zatím nezveřejnilo.

Jakub Ptačinský, mluvčí ministerstva dopravy:

„Sešlo se nám 9 nabídek, které v tuto chvíli prozkoumáváme, jak z hlediska ceny, tak z hlediska použité technologie. V tuto chvíli není žádná zákonná lhůta, která by nás tlačila, nicméně odborníci nad tím usilovně sedí a počítám, že do začátku příštího roku budeme mít představu, co vlastně v těch nabídkách je a co nám bylo nabídnuto.“

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)


Výběrové řízení na rozšíření mýta by mohlo ministerstvo připravit do půl roku. To znamená, že mýto by se mohlo na silnicích nižších tříd vybírat nejdříve od poloviny roku 2012.