Horníci budou stávkovat za prolomení limitů

Most - Horničtí odboráři na Mostecku plánují na příští rok demonstrace a stávku za zrušení územních limitů těžby uhlí. Pokud se těžba nerozšíří, hrozí podle nich propouštění. Vláda chce současné limity zachovat. Územní limity platí od roku 1991, kdy vymezily prostory, kam rypadla smějí a kam ne, aby se do budoucna zabránilo bourání obydlených vesnic a měst. Stávka by se mohla uskutečnit na jaře nebo v létě. O konkrétní podobě i místě protestu se zatím teprve rozhodují.

Nahlas se o možné hornické stávce nebo alespoň demonstraci hovořilo už v létě po vzniku nové vlády. Pak se ale situace pozvolna uklidnila. „Ale v zapomnění to neupadlo, jen ji využijeme, až když vyčerpáme všechny možnosti. Teď oslovujeme poslance z kraje a snažíme se získat podporu od nich,“ vyjádřil se odborový předák Jiří Cingr. S odboráři jednal už i expremiér a expředseda ČSSD Jiří Paroubek. „Pokud vláda dál nebude o těch věcech ochotná komunikovat, pak stávku podpořím. Dokonce počítám se svou účastí,“ řekl v pondělí po jednání s odboráři Paroubek.

Letní termín pro stávku potvrdil i další odborový předák těžební firmy Czech Coal Jaromír Franta. „Myslím, že to bude ten správný čas,“ uvedl. Hornická demonstrace by se podle Franty mohla konat v Praze před některým z ministerstev nebo před Úřadem vlády, ale také v Litvínově před Scholou Humanitas. Její ředitel Milan Šťovíček je totiž jako poslanec i starosta Litvínova jedním z hlavních odpůrců rozšíření těžby.

Franta naznačil, že demonstrace budou nejspíš už na jaře, kdy má odejít asi 150 zaměstnanců mostecké těžební společnosti Czech Coal, a bude se prý jednat o ještě větších redukcích. Do ledna chtějí odbory jednat s poslanci za kraj a řešit s nimi sociální dopady propouštění. „V tuto chvíli nemám důvod stávkovat u zaměstnavatele, s ním je - v uvozovkách - sociální smír. Když se něco odehraje, bude to formou demonstrace, jen je otázka kde a jak,“ dodal Franta.

Czech Coal zaměstnává asi 5 500 lidí a je jedinou ze tří hnědouhelných společností, která má s územními limity problém a tlačí na jejich prolomení. Sokolovskou uhelnou prakticky neovlivňují a chomutovské Severočeské doly mají dostatek zásob až do poloviny tohoto století. Bez ohledu na limity se očekává, že od roku 2013 začne hnědého uhlí na trhu ubývat.

Protesty proti těžbě uhlí
Zdroj: ČT24